Dzūkijos nacionaliniame parke – nauji dviračių maršrutai

Vasaros savaitgaliais vykstančiuose nemokamuose žygiuose dviračių entuziastams bus pristatyti šeši nauji maršrutai po Dzūkijos nacionalinio parko apylinkes. Pirmasis jų startuos birželio 30 d. (šeštadienį) Varėnos rajone, Marcinkonyse.

„Šešiuose skirtinguose ir unikaliuose maršrutuose dviračių žygio dalyviai galės susipažinti su žymiausiais parko objektais, aplankyti Čepkelių rezervato pažintinį-mokomąjį taką, pamatyti žemynines kopas, etnografinius Dzūkijos kaimus, neįprastą verdenę „Ūlos akis“, drevinės bitininkystės taką, muziejus, išsimaudyti gaiviojoje Ūloje, Skroblaus, Grūdos ar Merkio upėse“, – pasakoja žygių iniciatorius ir bendrovės „Neptūno vandenys“ direktorius Gintas Petrus. Pažintinis dviračių žygių ciklas vyks kruopščiai apgalvotose ir naujai sužymėtose įvairaus sudėtingumo trasose.

Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direktorius Eimutis Gudelevičius pasakoja, kad žygių metu dalyviai galės grožėtis didžiausios saugomos teritorijos Lietuvoje istorinėmis, gamtos ir kultūros paveldo vertybėmis, smėlėtais miško keliukais, samanotomis kalvomis ir pušynų kraštovaizdžiu. Žygiuose lydės ir su žymiausiais parko lankytinais objektais supažindins direkcijos darbuotojai.

„Kiekvienas žygis unikalus, išskirtinis ir įdomus, supažindinantis su Dzūkijos nacionalinio parko „perliukais“. Tai nuosekli, gyvoji Dzūkijos gamtos ir kultūros pažinimo kelionė. Be to, tai unikali Lietuvos vieta, kurioje dėl ledynmečio sustumtų kontinentinių kopų smėlynų randamas itin grynas ir mažai ištirpusių mineralinių medžiagų turintis vanduo“, – sakė G. Petrus.

Norintys dalyvauti žygiuose kviečiami atvykti į Marcinkonis savo transportu arba traukiniu. Neturintys dviračių, turės galimybę iš anksto užsirezervavus dviratį išsinuomoti vietoje. Žygio dalyvius organizatoriai žada aprūpinti vandens atsargomis.

Dviratininkams, planuojantiems dalyvauti „Atrask Dzūkiją“ žygyje, organizatoriai pataria prieš tai patikrinti dviračio techninę būklę, kelionės metu naudoti šalmą, su savimi pasiimti užkandžių. 

Pirmojo pažintinio dviračių ciklo metu, startuosiančiu 11 valandą, dviračių entuziastai dalyvaus 26 kilometrų, 4 valandas truksiančiame pažintiniame žygyje, kuris drieksis per Marcinkonis, Darželius, Kapiniškius bei Margionis. Dviračių žygio dalyviai, kelionę pradėję nuo Dzūkijos nacionalinio parko lankytojų centro, kartu su gidais aplankys „Skerdzimų pievą“, „Antončiko šaltinį“, Bakanauskų ežerą Kapiniškiuose, „Bobos daržo šaltinį“ Margionyse, etnografinę sodybą Marcinkonyse.

Apie dviračių žygių ciklą„Keliauk su Neptūnu“ dviračių žygių ciklas susideda iš šešių žygių, kurie vyks vasaros šeštadieniais Dzūkijos nacionalinio parko teritorijoje. Pirmieji 5 žygiai startuos 11.00 val. prie Marcinkonių lankytojų centro. Paskutinis šeštasis žygis (rugpjūčio 11 d.) prasidės 11.00 val. nuo lankytojų centro, esančio Merkinėje.

1. Birželio 30 d. – 26 km žygis „Atrask Dzūkiją“ (Marcinkonys-Darželiai-Kapiniškiai-Margionys-Marcinkonys).

2. Liepos 7 d. – 39 km žygis „Čepkelių raisto pakraščiais“ (Marcinkonys-Čepkeliai-Musteika-Margionys-Marcinkonys).

3. Liepos 14 d. – 35 km žygis „Dzūkijos šilų kaimai“ (Marcinkonys-Lynežeris-Kašėtos-Zervynos-Marcinkonys).

4. Liepos 28 d. – 30-42 km žygis „Ūlos akies beieškant“ (Marcinkonys-Zervynos-Ūlos akis-Žiūrai-Marcinkonys).

5. Rugpjūčio 4 d. – 27-36 km žygis „Dainavos krašto lobiai“ (Zervynos-Trakiškiai-Puvočiai-Marcinkonys).

6. Rugpjūčio 11 d. – 15 km žygis „V. Krėvės takais“ (Merkinė-Subartonys-Samuniškės-Merkinė).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių