Brangstant degalams, sutaupyti bandoma perkant pigesnius

Analitikai pastebi, kad net ir kylant degalų kainoms, Lietuvos gyventojai neskuba mažinti jų naudojimo. Sutaupyti bandoma naudojant pigesnę kuro rūšį, tiesa – nesėkmingai, nes degalų dalis bendrose vartojimo išlaidose auga. 

Tačiau kartais degalų pirkimą pristabdo psichologiniai veiksniai, praneša Lietuvos radijas. 

Pasak SEB banko ekspertų, degalų ir tepalų dalis bendrose vartojimo išlaidose vidutiniškai vienam gyventojui šiemet sudaro arti 7 procentų, tuo tarpu prieš dešimt metų šis skaičius buvo beveik perpus mažesnis. 

Anot SEB analitikų, didesnis degalų vartojimas išstūmė kitas prekes bei paslaugas iš vartojimo asortimento ir rodo, jog net smarkiai brangstantys degalai neskatino gyventojų riboti jų vartojimo ar naudoti alternatyvias transporto priemones. 

Pasirodo, jog svarbūs yra psichologiniai veiksniai – degalų pirkėjų aktyvumas kiek sumažėjo šių metų balandį, kai benzino kainos buvo pasiekusios rekordines 5 litų už litrą aukštumas. Panaši tendencija buvo užfiksuota ir prieš ketverius metus, kai dyzelino kaina pirmą kartą buvo perkopusi 4 litų ribą. 

Pastebima, Lietuvos gyventojai bando sutaupyti dažniau pasirinkdami pigiausią degalų rūšį – suskystintas dujas, kurių sunaudojimas net 7 kartus viršija Europos Sąjungos vidurkį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

atidarykite

atidarykite portretas
rinka , viskas sustos i savo vietas

Cha

Cha portretas
Nesuprantu, viskas seniai sustatyta i savo vietas: ir kuras ir maistas ir drabuziai. Viskas kainuoja panasiai kaip EU, net kai kas ir brangiau o uzdirbam 3.5 karto maziau nei EU. Kodel rinka sito nepastato i vieta?

mikas

mikas portretas
Idomu ta Lietuvos degalu politika,visur degalai jau keli menesiai pinga,o Lietuvoj brangsta ir brangsta,pagal pajamas tai degalai b rangiausi europoj,nieko nepadarysi , kartelis matyt egzistuoja
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių