Ateityje lėktuvai bus varomi šienu ir pjuvenomis

Keleiviniai lėktuvai vietoj įprastų degalų ateityje turėtų naudoti šieną arba pjuvenas, įsitikinę Prancūzijos mokslininkai.

Kaip praneša naujienų agentūra „Reuters“, šią liepą prasidėjusio projekto „ProBio3“, kurį iš dalies finansuoja ir Prancūzijos vyriausybė, tikslas – rasti ekologišką pamainą įprastam lėktuvų kurui.

„Rytoj lėktuvai skraidys naudodami žemės ūkio ir miškininkystės pramones atliekas“, – įsitikinusi Carole Molina-Jouve iš Tulūzos Nacionalinio taikomųjų mokslų instituto.

„Jau dabar žinome, kaip pasigaminti tokį kurą, tačiau dabar ieškome būdų, kaip tokį kurą gaminti pramoniniu būdu. Mums reikia išversti tai, kas padaryta laboratorijose į tikrą aplinką, padidinti efektyvumą ir pelningumą“, – priduria mokslininkė.

Planai kaip kuro šaltinį naudoti šiaudus arba medžio drožles yra naujausias biodegalų kūrėjų sumanymas, nukreiptas į kuro kainų ir užterštumo mažinimą.

Iki šiol biodegalai buvo gaminami grūdinių kultūrų pagrindu, tačiau dėl sausrų pasaulyje ir maisto stygiaus imta diskutuoti dėl tokių degalų naudojimo.

Vienas programos partnerių, Europos lėktuvų gamintojas „Airbus“, tiki, kad biodegalai, pagaminti iš šiaudų ar medienos likučių, bus ateities lėktuvų kuras.

„ProBio3“ programos trukmė 8 metai, biudžetas – 24,6 mln. eurų.


Šiame straipsnyje: lėktuvaikuras

NAUJAUSI KOMENTARAI

TaigiKaipgis

TaigiKaipgis portretas
Pašerk kumelaitę šienu, tai jai sparnai išdygs, skrisi kaip Mahometas į dangų. O jei be juoko, tai etanolį galima gaminti iš visko, kas tik dega, net iš sudžiovinto karvių mėšlo. Tik nebūtina tokį etanoli naudoti kaip aviacinį kurą, galima ir ūkininko traktorių varyti.

tai naujiena

tai naujiena portretas
Rusai spiritą varo iš senų taburečių

Sparnas

Sparnas portretas
Taip, lėktuvai naudojantys šieną vietoj kuro dar ir pieno duos:)))
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių