10 patarimų, kaip elgtis atšiauriomis žiemos sąlygomis kelyje

Susisiekimo ministerijos saugaus eismo ekspertai parengė trumpą atmintinę, kaip elgtis užklupus atšiaurioms oro sąlygoms kelyje. Tikimės, kad šie paprasti patarimai padės išvengti eismo nelaimių. Būkite budrūs ir atidūs kelyje!

1. Jeigu nėra būtinybės, atsisakykite kelionių automobiliu. Naudokitės viešuoju transportu arba tiesiog atidėkite kelionę.

2. Sekite informaciją apie kelių būklę ir oro sąlygas. Informaciją apie eismo sąlygas valstybinės reikšmės keliuose rasite Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos svetainėje, sekite kitus žiniasklaidos pranešimus.

3. Tinkamai planuokite kelionės maršrutą. Nepamirškite, kad pirmiausia valomi ir barstomi šalies magistraliniai keliai, po to krašto ir rajoniniai keliai. Vietinės reikšmės kelių ir gatvių priežiūrą organizuoja savivaldybių administracijos.

4. Važiuokite mažesniu, negu leistina, greičiu. Rinkitės tokį greitį, kuris užtikrins Jūsų ir kitų eismo dalyvių saugą konkrečiomis eismo ir oro sąlygomis.

5. Laikykitės didesnio atstumo iki priekyje važiuojančio automobilio, venkite staigių judesių stabdydami automobilį ar sukdami jo vairą.

6. Venkite lenkti kai eismo sąlygos sudėtingos.

7. Tinkamai parenkite automobilį žiemos sąlygoms: pasirinkite tinkamas žiemines padangas, eksploatacinius skysčius, valytuvus, akumuliatorius, žibintus.

8. Įvertinkite kelio dangos būklę: ant iš pažiūros švaraus asfalto gali būti susidaręs plonas ledo sluoksnis, kuris susiformuoja esant stipriam vėjui ir žemai temperatūrai.

9. Kontroliuokite transporto priemonės stabilumą kelyje, ypač posūkiuose: artėjant posūkiui, automobilį pristabdykite, įvažiuokite į posūkį be staigių judesių.

10. Turėkite su savimi kastuvą, šepetį sniegui valyti ir ledo gremžtuką, lanksčiąją vilktį, pasirūpinkite šiltais drabužiais ir avalyne, šviesą atspindinčiais drabužiais ir elementais, turėkite įkrautą mobilųjį telefoną. Pagalbėkite kitiems į nelaimę patekusiems eismo dalyviams. 

Šventinėmis dienomis visos kelių priežiūros tarnybos budės ir sieks užtikrinti kuo saugesnes eismo sąlygas. Informacija apie eismo sąlygas penkis kartus per parą atnaujinama Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos Eismo informacijos centro puslapyje www.eismoinfo.lt. Vairuotojų patogumui taip pat skelbiami atsakingų tarnybų budėtojų telefonai, kuriais galima skambinti visą parą.


Šiame straipsnyje: eismaskeliaisniegasžiema

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aleksas

Aleksas portretas
Visuomet ir as taip elgiuosi kaip cia rasoma - saugus atvykimas i pasirinkta vieta priklauso ne tik nuo kelio,bet ir nuo vairuotojo igudziu!:)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių