Žalieji kaltina jūrų muziejų delfinų išnaudojimu

Klaipėdos jūrų muziejų, ruošiantį koncertą „Padovanok delfinui šypseną", kuriame bus renkamos lėšos delfinų gyvenimo kokybei gerinti, Lietuvos žalieji kaltina gyvūnų išnaudojimu ir ragina žmones per renginį neaukoti.

„Visuomenė skatinama remti necivilizuotą elgesį", - sako Lietuvos žaliųjų judėjimo atstovas Andrejus Gaidamavičius.

Anot jo, išgirdę apie planuojamą renginį, žalieji ir gyvūnų globėjai iš pradžių svarstė rengti piketą, bet jo suorganizuoti nebespės, todėl nusprendė kreiptis į visuomenę.

„Žmonės, remdami delfinariumą, mano, kad daro gerą darbą, tačiau jie nežino, kaip gyvūnams blogai gyventi nelaisvėje. Kai kuriose Europos šalyse delfinariumai jau yra uždrausti", - kalbėjo jis.

Pasak žaliųjų judėjimo atstovo, delfinariumas - tiesiog cirkas, kuriame gyvūnai išnaudojami pramogai.

„Nelaisvė kenkia delfinams: sutrinka jų elgesys, mažėja atsparumas ligoms, gyvenimo trukmė gali sutrumpėti net kelis kartus. Didelis mirtingumas siejamas su didesne infekcijų bei ligų tikimybe dėl nusilpusio imuniteto", - teigiama išplatintame pranešime, kurį taip pat pasirašė Lietuvos gyvūnų globos draugija bei dar keturios kitos organizacijos.

Anot pareiškimo, delfinai taip pat nuolat patiria stresą, nes yra dresuojami, o jų „pasirodymai nėra natūralaus elgesio pavyzdys".

Tuo metu Jūrų muziejaus atstovė spaudai Nika Puteikienė tokius kaltinimus atmeta.

„Britai delfinariumus uždraudė praėjusį dešimtmetį ir juose gyvenusius delfinus paleido į laisvę, tačiau šie ten neišgyveno", - sakė N.Puteikienė.

Pasak jos, mokslinė literatūra nurodo, kad delfinų amžius vidutiniškai siekia apie 30 metų, o Klaipėdoje jau yra delfinų, kuriems - 35-eri ir daugiau.

„Dar reikia prisiminti, kokiomis sąlygomis delfinariumas pas mus atsirado, - 1993 metais, žlungant Sovietų Sąjungai, pas mus atvežė delfinus iš Sevastopolio, kur jie buvo dresuojami atlikti karines užduotis", - kalbėjo N.Puteikienė.

 „Puikiai suprantu, kad niekas neatstos plačios jūros, tačiau tam ir dirbame, norime įsigyti geresnės technikos, planuojame projektą, kuriame numatytas dar vienas baseinas", - pridūrė ji.

Anot N.Puteikienės, dabar Jūrų muziejuje gyvena 8 delfinai, jiems skirta 1,8 tūkst. kubinių metrų vandens, tačiau labai norima jiems sukurti ir baseiną po atviru dangumi.

Jūrų muziejaus delfinariumas yra vienintelis ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

Žaliųjų dėmesį patraukė rugpjūčio pradžioje rengiamas muzikinis paramos maratonas, kurio žiūrovai bus kviečiami aukoti lėšas, už kurias delfinams bus perkama reikalinga medicinos įranga ir gerinama delfinariumo vandens kokybė.

„Mūsų delfinams tikrai netrūksta specialistų priežiūros ir dėmesio. Mes stengiamės užtikrinti jiems pačias geriausias sąlygas. Tačiau labai trūksta technikos, kuri padėtų sekti delfinų sveikatos būklę ir laiku užkirsti kelią ligai. Susirgus delfinui, sudėtingą medicininę įrangą tenka skolintis iš Klaipėdos ligoninių", - sakė Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Tuo metu gyvūnų teisių gynėjai pasipiktino jau pačiu renginio pavadinimu „Padovanok delfinui šypseną".

„Delfinų šypsena yra jų anatomijos dalis, nesusijusi su gyvūno sveikata, emocijomis, gerove. Delfinai „šypsosi" net merdėdami", - tikina jie.

Pasak A.Gaidamavičiaus, nuo šiol gyvūnų teisių gynėjai imsis nuolatinės veiklos, kurios tikslas bus uždrausti delfinariumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių