Vyriausybė išgirdo studentų balsą

Už mokslą neturėtų mokėti visi studentai, sesiją baigę be akademinių skolų. Tokiai nuostatai trečiadienį pritarė Vyriausybės strateginio planavimo komitetas, apsvarstęs švietimo ir mokslo ministro Algirdo Monkevičiaus pasiūlytas Aukštojo mokslo įstatymo pataisas.

Jos dar bus svarstomos artimiausiame ministrų kabineto posėdyje, o Vyriausybės išvada pateikta Seimui.

Pataisų tikslas - atsisakyti šiuo metu galiojančios įstatymo nuostatos, kad nemokamas mokslas garantuojamas tik tiems studentams, kurių vidurkis yra ne mažesnis kaip „aštuoni".

A.Monkevičius atkreipė dėmesį, kad nepakeitus Aukštojo mokslo įstatymo pablogėtų dalies studentų studijų finansinės sąlygos, nes iki birželio mėnesio nemokamas mokslas buvo laiduojamas ir daliai studentų, kurių studijų dalykų įvertinimų vidurkis per semestrą buvo mažesnis nei aštuoni balai.

„Esu tikras, kad mano siūlomos įstatymo pataisos studijų kokybei nepakenks. Studentui žinios reikalingos tobulėti, bet ne konkuruoti. Lenktyniavimas dėl balo ar baimė, kad reikės mokėti už studijas, neturėtų būti pagrindinė pastangų gerai mokytis paskata", - sakė ministras.

Ministras pabrėžė, kad panašiai problemą sprendžia užsienio šalys, kurių konstitucijos laiduoja nemokamas studijas valstybinėse aukštosiose mokyklose. Prancūzijos, Vokietijos, Liuksemburgo, Islandijos valstybinių aukštųjų mokyklų studentai kasmet sumoka tik registracijos mokestį už administracines paslaugas.

Praėjusią savaitę į daugiatūkstantinį mitingą Vilniuje susirinkę studentai sakė nepritarią dabar galiojančiai „gerai besimokančio" studento sampratai ir pagrasino už mokslą nemokėti. Tiksliuosius mokslus studijuojantys jaunuoliai tvirtino, kad dėstytojai gerų pažymų jiems nerašo, todėl pagal naująją tvarką net apie 80 proc. studentų tektų mokėti už studijas.

Lietuvos studentų atstovybių sąjungos prezidentė Indrė Vareikytė tuomet teigė, kad studentai siūlo du variantus: atšaukti įsigaliojusias pataisas dėl „aštuoneto" arba nustatyti pereinamąjį laikotarpį, kad „vertinimo sistemos būtų sutvarkytos ir studentai žinotų, už ką yra vertinami".


Šiame straipsnyje: studentaimokslasmokėti

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių