Vydūno mokyklą rekonstruos Vilniaus dailės akademija

Senąją Vydūno mokyklą rekonstruos Vilniaus dailės akademija. Nors rugsėjį šiame pastate jau turėtų pradėti rinktis Akademijos studentai, menininkai iš mokyklos patalpų išsikraustyti dar neskubės.

Daug diskusijų Savivaldybėje sukėlusio senosios Vydūno mokyklos pastato ateitis jau aiški. Dalį buvusios mokyklos patalpų rekonstruoti apsiėmė Vilniaus dailės akademija, kuri jau nuo šių metu planuoja ten pakviesti studentus.

Menininkų dar neišvarys

Dar prieš daugiau nei pusmetį Savivaldybės Tarybai apsisprendus šio pastato negriauti, buvusios Vydūno mokyklos patalpos buvo patikėtos uostamiesčio menininkams. Vienas iš šios idėjos iniciatorių, mero pavaduotojas Simonas Gentvilas teigė, kad panaudos sutartis sudarytą su menininkus vienijančia organizacija baigsis jau kovo mėnesį.

„Šioje sutartyje buvo numatytas punktas, jog pasikeitus tam tikroms sąlygoms ji gali būti panaikinta. Akademijai pasiūlius naujai išvystyti šią erdvę, jai šią panaudos sutartį ketinama perduoti jau kovo mėnesio pradžioje“, - kalbėjo S. Gentvilas

Tačiau, pasak mero patarėjo, tai nereiškia, jog minėtąjį mėnesį Klaipėdos menininkų buvusios mokyklos patalpose nebeliks. S. Gentvilo teigimu, su akademija yra pasiektas žodinis susitarimas, jog jie uostamiesčio kūrėjams mokyklos patalpose leis likti kuo ilgiau bei  prireikus iš anksto perspės apie išsikraustymo terminus.

Šį faktą patvirtino ir Vilniaus dailės akademijos rektorius Audrius Klimas. Pasak rektoriaus, dailininkams išvaryti kitus menininkus būtų negarbinga.  Tačiau pripažino, kad dėl tokio sprendimo akademijai iškils teisinių problemų.

„Kadangi mes pasirašome pastato panaudos sutartį, mes negalime su menininkais pasirašyti dar vienos tokios sutarties. Tad žinoma reikės spręsti šį klausimą ir bendrai ieškoti kažkokių juridinių variantų būti po vienu stogu“, - teigė A. Klimas.

Remontas - tik būtiniausioms sistemoms

Pasak A. Klimo, kol kas numatyti elektros instaliacijos bei šildymo sistemos remonto darbai. Taip pat ketinama įdiegti ir įėjimo į pastatą kontrolės sistemą bei sutvarkyti apšvietimą patalpose. Rektoriaus teigimu, iki rudens šiais darbai bus apsiribota.

„Iki rudens tikriausiai daugiau darbų atlikta ir nebus. Šiuo metu yra paskaičiuota, jog norint renovuoti pastatą iš pagrindų, tam reikėtų 1 mln. litų. O akademija šiuo meto tokių finansų tirai neturi. Tad renovacijos darbai bus atliekami palaipsniui“, - kalbėjo A. Klimas.

Studentai – jau rugsėjį?

Akademijos rektorius patvirtino, jog studentų buvusiose Vydūno mokyklos patalpose bus laukiama jau šių metų rudenį.

„Šiuo metu norime performuoti Vizualinio dizaino katedrą ir iš jos padaryti atskirą fakultetą bei paleisti keturias papildomas programas. O priėmimo konkursas į jas bus paskelbtas jau šį pavasarį“, - kalbėjo rektorius.

Klaipėdos fakultete, pasak A. Klimo, bus galima studijuoti grafinio bei interjero dizaino, šiuolaikinės dailės ir medijos bei urbanistinio projektavimo mokslus. Taip pat veiks aukšto lygio laboratorija, kurioje dirbs specialistai iš kitų Europos šalių, o ja naudotis galės visi fakulteto studentai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Protestantas

Protestantas portretas
Norėjo griauti kažkada... Ačiū Dievui, kad to neįvyks. Nes matytus tikra nepagarba mūsų nuostabiam kraštui ir daugumai mūsų krašto tikėjimo žmonėms.

VDU

VDU portretas
Nėra ko čia leisti Vilniaus dailės akademijos, tegul susiranda kitą pastatą. Pasidomėkite, kodėl juos KU išvarė iš savo patalpų. VDU padarys ale remontą už EU pinigus (tiksliau, praplaus daug pinigų sau į kišenę), o toliau ale mokys studentus (dešimttūkstantinės Lt studijos, kurios verto ŠŪDO Lietuvoje, su atsilikusiais pereito šimtmečio programų dėstytuvais ir politika). Univerai net nesuvokia, kad yra UABai, kurie tik čiulpia litus iš vargšų studentų, kuriems pripumpuoja teorinio niekam nereikalingo mėšlo į galvą ir sako, kad paruošia specialistus. Realiai pabendravus su Klaipėdos verslininkais paaiškėjo, kad univerai iš viso neparuošia studentų, o paleidžia kažkokius bukapročius teoretinius asilus, kurių teorijos žinios iš pereito šimtmečio. Taigi nafik MUMS NEREIKALINGA JOKIA DAILĖS AKADEMIJA, pastatą REIKIA PALIKTI KLAIPĖDIEČIAMS, padaryti socialinio užimtuvmo, turizmo ir kūrybinių erdvių centrą, iš stadiono, kuris yra šalia, padaryti parką šeimoms ir vaikams!

Artas

Artas portretas
Šis pastatas neturi jokios istorines ar architektūrinės vertės, tai geriau buvo jį nugriauti. Dabar tai - nauja miesto landynė.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių