Viduržemio jūros dieta – geros sveikatos šaltinis

Žmonės, kurie griežtai laikosi Viduržemio jūros dietos, sumažina riziką susirgti vėžiu, širdies, Parkinsono ar Alzheimerio ligomis, nustatė italų mokslininkai.

„Pagerinę vartojamo maisto kokybę, žmonės gali sumažinti tokių ligų riziką beveik 10 procentų," - sako tyrimui vadovavęs dr. Francesco Sofi iš Florencijos universiteto.

Vadinamojoje Viduržemio jūros dietoje yra gausu alyvuogių aliejaus, grūdų, vaisių, riešutų, daržovių ir žuvies. Galima išgerti šiek tiek vyno, tačiau vartojama mažai mėsos, pieno produktų ir kitokio alkoholio.

Italų mokslininkų tyrimui buvo panaudoti daugiau kaip 1,5 mln. žmonių duomenys. Jų sveikata ir mitybos įpročiai buvo stebimi nuo 3 iki 18 metų.

Nustatyta, kad griežtai Viduržemio jūros dietos besilaikę asmenys žymiai pagerino savo sveikatą. Šių žmonių bendrasis mirtingumas sumažėjo 9 proc.

Pasak tyrėjų, tokie rezultatai patvirtina rekomendacijas skatinti Viduržemio jūros mitybą siekiant išvengti chroniškų ligų. Ši dieta tinka bet kurioje pasaulio vietoje gyvenantiems žmonėms - tiek vyrams, tiek moterims.

Gydytojas Davidas Katzas iš Jeilio universiteto medicinos mokyklos sako, kad apskritai žmogaus gerą sveikatą lemia taisyklinga mityba ir fizinis aktyvumas

„Viduržemio jūros dieta yra vienas tokios mitybos pavyzdžių, tačiau ne vienintelis", - sako jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių