Tyrimas: mokyklose vadovėlių netrūksta

Bendrojo lavinimo mokyklų bibliotekose netrūksta vadovėlių, todėl mokiniams jų pakanka. Tai parodė Švietimo ir mokslo ministerijos užsakymu atliktas tyrimas.

Tiriant aukštųjų mokyklų bibliotekų kokybę, aprūpinimą įvairia literatūra, studentų ir dėstytojų požiūrį į aptarnavimo kokybę buvo apklausta 1,5 tūkst. studentų ir 453 dėstytojai.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad mokyklose vadovėlių stygiaus nebėra. Anot tyrėjų, tėvams tenka pirkti tik papildomas mokymo priemones, pavyzdžiui, pratybų sąsiuvinius. Retais atvejais tėvai perka vadovėlius, kai jie yra nauji ir dar neįtraukti į galimų įsigyti vadovėlių sąrašus, o lėšos jau paskirstytos.

Lėšos vadovėliams įsigyti priskiriamos mokinio krepšeliui ir kasmet didėjo. Vadovėliams vienam mokiniui nuo šių metų rugsėjo skirti 68,97 litai (pernai - 62 Lt), mokymo priemonėms - 13,82 litai (12,4 Lt).

Nuo 2009 metų sausio vadovėliams ir mokymo priemonėms bus skiriama 71,88 Lt. Pasak ministerijos, mokykla pati apsispręs, kiek lėšų kam skirti.

Tyrimas atskleidė, kad aukštųjų mokyklų bibliotekų finansavimas skiriasi. Vidutiniškai bibliotekoms skiriama 0,3-0,6 proc. aukštųjų mokyklų lėšų.

Nustatyta, kad dauguma studentų ir dėstytojų bibliotekose randa jiems reikalingų knygų, ne visada - elektroninių leidinių. Kita vertus, paaiškėjo, kad dėstytojai ir studentai dažniau naudojasi spausdintais informacijos šaltiniais ir neišnaudoja elektroninių išteklių teikiamų galimybių.

Absoliuti dauguma aukštųjų mokyklų dėstytojų ir studentų (pastarieji - kritiškesni) gerai vertina bibliotekininkų profesinį pasirengimą, kompetenciją, paslaugų kokybę.


Šiame straipsnyje: knygosBibliotekosvadovėliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių