Su klimato kaita padeda kovoti jūrų drambliai (nuotr.)

Po Antarktidos ledu plaukiojantys jūros drambliai padeda mokslininkams stebėti klimato pokyčius.

Pasak mokslininkų, įprastas stebėjimas iš laivų ar palydovų negali suteikti daug informacijos apie sąlygas, esančias po vandenyno ledu. Tačiau prie jūrų dramblių galvos tvirtinami specialūs jutikliai padeda surinkti svarbius duomenis apie ledynų susidarymą, vandenyno sroves ir klimato permainas.

Gyvūnų dėka pirmą kartą žiemą galima stebėti didelius poledinius vandenyno plotus. Tokiu būdu grupei Australijos, JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos mokslininkų jau pavyko surinkti 30 kartų daugiau informacijos nei anksčiau.

Apskaičiuota, kad per dieną jūrų drambliai nuplaukia iki 65 km nuotolį ir gali panerti net į 2 km gylį. Tyrime dalyvaujantys 85 gyvūnai matuoja vandens temperatūrą ir druskingumą. Šie duomenys padeda mokslininkams nustatyti pokyčius vandenyne.

„Jei norime suprasti, kas atsitiks planetos klimatui, turime ištirti vandenyno ledynus ir sužinoti, kiek jo bus ateityje", - sako vienas tyrime dalyvaujančių mokslininkų Steve'as Rintoulis.

Mokslininkai teigia, kad poliariniai regionai turi didelę įtaką žemės klimatui ir keičiasi greičiau nei kitos pasaulio vietovės. Sparčiai šylant Pietų vandenynui bei tirpstant ledui, grėsmė iškilo ruoniams, pingvinams ir kitiems gyvūnams, kurie netenka savo gyvenamųjų vietų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių