Studentų priėmimo tvarka nesikeis

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) nutarė šiemet nekeisti priėmimo sąlygų į Lietuvos universitetus.

Tai nuspręsta pasitarus kartu su Lietuvos universitetų rektorių bei Lietuvos kolegijų direktorių konferencijomis bei apsvarsčius šių metų kovą paskelbtą Konstitucinio Teismo nutarimą „Dėl Aukštojo mokslo įstatymo nuostatų".

Kaip rašoma ŠMM pranešime, aukštosios mokyklos įmokų už studijas neims iš valstybės finansuojamose vietose besimokančių studentų, kurių studijų dalykų įvertinimas per semestrą bus ne mažesnis kaip „aštuoni" ir kurie neturės akademinių skolų. Neatitinkantys gero mokymosi kriterijų studentai aukštosioms mokykloms mokės 4 MGL (520 Lt per semestrą) studijų įmoką.

ŠMM, Lietuvos universitetų rektorių ir Lietuvos kolegijų direktorių konferencijų sutarimu, asmenims, sutinkantiems studijuoti savo lėšomis, studijų kainos rekomenduojama nekeisti.

Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius Seimui siūlys priimti Aukštojo mokslo įstatymo pataisas, kad pažangiems studentams valstybės finansuojamose vietose studijos būtų nemokamos.

Konstitucinio Teismo nutarimu už savo lėšas studijuosiančių studentų priėmimo skaičių aukštosios mokyklos privalės nusistatyti taip, kad visą kainą mokantiems studentams būtų suteiktas tokios pačios kokybės aukštasis išsilavinimas kaip ir studijuojantiems valstybės finansuojamose vietose.

Praėjusią savaitę Seimas pritarė prezidento veto su siūlymais, kad gerai besimokančiais studentais būtų laikomi aštuonetais bei geresniais balais įvertinti jaunuoliai.

Tokio pažangumo studentai kitąmet neturės mokėti už mokslą.

Tačiau Aukštojo mokslo įstatymą parlamentarai vėl žada taisyti, nes baiminasi, kad ateityje sumažės troškimas stoti į paprastai griežčiau ir žemesniais pažymiais vertinamas tiksliųjų mokslų specialybes.

BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių