Studentų pinigus universitetai leidžia kaip nori

Studentų rėmimui skirtos valstybės lėšos šalies universitetuose panaudojamos nestokojant fantazijos. Už sutaupomus studentų reikmėms skirtus biudžeto pinigus apmokamos komunalinės paslaugos, mokami atlyginimai aukštųjų mokyklų darbuotojams, perkamos spaudinių leidybos paslaugos.

Tokią situaciją atskleidė Lietuvos studentų sąjungos (LSS) iniciatyva Valstybės kontrolės atlikti finansiniai (teisėtumo) auditai aštuoniose universitetinėse Lietuvos aukštosiose mokyklose. Jų metu aiškintasi, ar per 2007 metus iš studentų paramai skirtos programos „Studentų rėmimas" lėšos buvo perkeltos į žymiai platesnėms reikmėms skirtą programą „Aukščiausios kvalifikacijos specialistų rengimas". Jei taip, kaip pinigai buvo panaudoti.

Kaip teigia LSS prezidentas Jonas Okunis, atlikti valstybiniai auditai tik sustiprino įtarimus, jog studentams iš valstybės biudžeto skiriamos lėšos naudojamos neracionaliai ir ne pagal tikrąją paskirtį.

„Studentams šiuo metu itin aktualūs pragyvenimo, stipendijų dydžio klausimai. Kurį laiką aukštosios mokyklos tikino, jog finansavimas studentų reikmėms iš valstybės - per menkas, studentų poreikių dėl to esą neįmanoma patenkinti. Dabar matome, kad yra priešingai: lėšų skiriama dažnai net per daug ir, užuot susidariusį likutį panaudojusios studentų poreikiams tenkinti, aukštosios mokyklos linkusios mieliau lopyti vidinio gyvenimo spragas", - situaciją komentuoja J.Okunis.

LSS vadovo įsitikinimu, jei aukštojoje mokykloje susidaro studentams skiriamų lėšų perteklius, jis turi būti panaudotas tiesiogiai su studentų reikmėmis susijusioms problemoms spręsti, tokioms kaip stipendijų didinimas ar papildomų pašalpų skyrimas.

Auditas taip pat atskleidė, kad dauguma aukštųjų mokyklų sutaupytus studentų pinigus panaudojo nepaisydamos to, jog galiojančiuose Stipendijų skirstymo nuostatuose tokios galimybės nenumatytos. Klaipėdos universitete nustatytas faktas, jog lėšos perskirstytos pažeidžiant Vyriausybės nutarime nustatytą pareigą gauti Studentų savivaldos pritarimą.

„Netoleruotini atvejai, kai studentų pinigai skirstomi be pačių studentų žinios. Taip pat sunkiai suvokiama, kaip galima naudoti pinigus teisės aktuose nenumatytais būdais", - pabrėžia LSS prezidentas.

Valstybės kontrolės auditų metu buvo patikrintos šios aukštosios mokyklos: Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Vilniaus dailės akademija, Mykolo Riomerio, Kauno technologijos, Vytauto Didžiojo, Klaipėdos, Lietuvos žemės ūkio bei Šiaulių universitetai. Pastaruosiuose dviejuose universitetuose studentams skirtų lėšų perskirstymo Valstybės kontrolė nenustatė, nors, Lietuvos studentų sąjungos duomenimis, šiose aukštosiose mokyklose toks faktas buvo.

Studentų sąjunga atkreipia dėmesį, kad dar negautas oficialus atsakymas dėl padėties Lietuvos kūno kultūros akademijoje bei Vilniaus ir Vilniaus pedagoginiame universitetuose. LSS teigia turinti informacijos, jog šiose mokyklose studentams skirtos lėšos taip pat buvo perskirstytos.

 

„Klaipėdos" nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių