Studentų paskoloms – 10 mln. litų

Studentų paskoloms skirti pinigai bus išmokami laiku ir visa suma iš karto, užtikrina Lietuvos valstybinio mokslo ir studijų fondo atstovai.

Kaip teigia Lietuvos valstybinio mokslo ir studijų fondo laikinoji direktoriaus pavaduotoja Justina Vyzaitė, rudenį studentų paskoloms planuojama paskirstyti apie 10 milijonų litų.

Pasak J.Vyzaitės, „pagal galiojančią valstybės paskolų aukštųjų mokyklų studentams suteikimo administravimo ir grąžinimo tvarką, studentas paskolą gali gauti vidutiniškai per tris mėnesius nuo konkurso paskelbimo".

„Pavasarį paskolą studijų įmokai mokėti ir paskolą dalinėms studijoms pagal tarptautines sutartis ir susitarimus gavo visi studentai, tinkamai pateikę paraiškas. Kad būtų patenkinti visi studentų prašymai skirti paskolą gyvenimo išlaidoms pritrūko 5,5 milijonų litų", -  sako J. Vyzaitė.

Iš viso pavasarį paskoloms buvo skirta daugiau nei 24 mln. litų, iš jų 5 mln. litų iš fondui grąžintų paskolų, palūkanų ir delspinigių lėšų.

Valstybės paskolas gali gauti Lietuvos valstybinių ir nevalstybinių aukštųjų mokyklų pagrindinių, vientisųjų ir antrosios studijų pakopos, dieninę, vakarinę ar neakivaizdinę studijų formą pasirinkę studentai.

Valstybės paskolos yra teikiamos lengvatinėmis sąlygomis su 5 procentų metinėmis palūkanomis. Paskolas gavę studentai turi pradėti jas grąžinti ir mokėti palūkanas po dvejų metų nuo studijų baigimo ar nutraukimo dienos.

Studentai gautas paskolas studijų įmokoms privalo grąžinti per laiką, ne daugiau kaip 3 kartus ilgesnį, negu truko studijos, kurių įmokoms buvo gauta paskola, o gyvenimo išlaidoms ir dalinėms studijoms užsienyje gautas paskolas turi grąžinti per 15 metų.

Paskolos studijų įmokoms mokėti yra skiriamos be konkurso visiems valstybinių aukštųjų mokyklų studentams, mokantiems studijų įmokas ir pateikusiems paraišką gauti šios rūšies paskolą.

Konkurso būdu yra skiriamos paskolos gyvenimo išlaidoms ir paskolos dalinėms studijoms pagal tarptautines sutartis ir susitarimus, teikiant pirmenybę studentams iš socialiai remtinų šeimų, visiškiems našlaičiams bei neįgaliesiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių