Studentai turės daugiau galimybių mokytis užsienyje

Nuo ateinančių metų Lietuvos studentai turės dar daugiau galimybių aukštojo mokslo diplomą įgyti už mūsų šalies ribų.

Tam pasitarnaus naujoji „Erasmus Mundus" 2009-2013 metų programa, skirta gerinti Europos aukštojo mokslo kokybę, skatinti skirtingų visuomenių ir kultūrų dialogą, bendradarbiaujant su trečiosiomis šalimis, rašo „Lietuvos žinios".

„Tai - jau antroji „Erasmus Mundus" programa. Bus išplėsta jos apimtis visuose aukštojo mokslo lygmenyse ir pagerintos Europos studentų finansavimo galimybės, taip pat teikiama daugiau galimybių bendradarbiauti su trečiųjų šalių aukštojo mokslo institucijomis", - sako Ona Juknevičienė, Europos Parlamento Užimtumo ir socialinių reikalų komiteto narė.

Pasak jos, anksčiau ši programa finansavo magistrantūros programas užsienyje studijuojantiems studentams, dabar ji apims ir bakalauro bei doktorantūros lygį, skiriant stipendijas. Bus skatinami trumpalaikiai ar ilgalaikiai studentų ir mokslininkų mainai visuose aukštojo mokslo lygmenyse. Aukštasis mokslas Europos Sąjungoje bus lengviau prieinamas, talentingiausiems studentams atsiras daugiau galimybių judėti tarp ES ir trečiųjų šalių, teigia O.Juknevičienė.

Pastaruoju metu pastebima vis didesnė Europos šalių konkurencija, siekiant pritraukti gabiausius ir geriausius studentus. Todėl nuo 2009 metų naujoji „Erasmus" programa gabiems studentams iš Lietuvos suteiks daugiau galimybių tobulintis užsienyje, išmokti kalbas, pažinti kitų šalių kultūras. Tokie specialistai reikalingi ne tik Lietuvai, bet ir Europos Sąjungai.

Naujoji programa jau patvirtinta Europos Parlamento Kultūros komitete. Parlamentas dėl šio dokumento balsuos rugsėjo pradžioje.

Per penkerius metus programos finansavimui ES ir trečiųjų šalių universitetų bendroms programoms bei ES ir trečiųjų šalių studentų, atliekančių tarptautines studijas, stipendijoms bus skirta per 950 mln. eurų.

Pastebima, kad studentai darosi vis judresni. 2001 metais 1,8 mln. studentų siekė išsilavinimo užsienyje, 2004 metais tokių buvo jau 2,5 mln. Skaičiuojama, jog 2025 metais užsienyje studijuos apie 7,2 mln. studentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių