Studentai siūlo pertvarkyti universitetų valdymą

Lietuvos studentų sąjunga (LSS) šalies universitetų valdymą siūlo pertvarkyti atliekant eksperimentą viename ar keliuose universitetuose. Tokiu būdu, anot LSS, aukščiausio valdymo organo teisės būtų suteiktos konkretaus universiteto tarybai, kuri taip pat turėtų lemiamą įtaką renkant rektorių. Eksperimentui pasiteisinus, jo metu įdiegtą valdymo modelį būtų galima taikyti visose valstybinėse universitetinėse Lietuvos aukštosiose mokyklose.

Pasak LSS prezidento Jono Okunio, atlikti tokį eksperimentą verčia dabartinė situacija. „Universitetų valdymo pertvarka - senas klausimas aukštojo mokslo reformoje. Pokyčiams itin priešinasi didžioji dalis dabartinių universitetų vadovų. Ne paslaptis, kad juos palaiko ir pramonininkų atstovai. Eksperimento būdu būtų galima pašalinti kai kurias abejones dėl pertvarkos efektyvumo", - teigia J. Okunis.

Studentų sąjungos prezidento įsitikinimu, keisti universitetų valdymą daugiau teisių suteikiant iš visuomenės narių formuojamoms taryboms yra būtina, nes dabar veikianti tvarka leidžia iš savųjų rato rinkti universitetų vadovus. Dėl šios priežasties, kaip teigia J. Okunis, stabdomas aukštųjų mokyklų progresas, nukenčia konkurencingo aukštojo mokslo siekiantys studentai.

Apie galimybę Lietuvos aukštojo mokslo reformoje taikyti universitetų valdymo pertvarkos eksperimentą užsiminė ir naujasis švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius. Vakar Seime vykusiame susitikime su studentų organizacijų atstovais ministras pareiškė, kad toks modelis yra svarstytinas.

„Valdymo klausimą, manau, galima išspręsti. Jei ne iš karto, tai gal eksperimento būdu. Svarbu kalbėtis su visomis suinteresuotomis grupėmis. Negalime pamiršti ir viešumo, kalbėdami apie universitetų tarybų narių atranką, jų skyrimą", - susitikime kalbėjo ministras.

LSS pertvarkyti universitetų valdymą daugiau teisių suteikiant taryboms siūlė jau praėjusių metų rugpjūtį. Sąjungos parengtoje pozicijoje „Dėl aukštojo mokslo reformos" studentai pabrėžė, kad esama gerų šios srities tobulinimo praktikos pavyzdžių, kurių vienas - Airijos Limeriko universteto valdymo pertvarka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių