Studentai siūlo gerinti studijų sąlygas neįgaliesiems

Lietuvos studentų sąjunga (LSS) siūlo rekomendacijų planą, kaip gerinti šalies studijų sąlygas žmonėms su negalia. Planą studentų atstovai parengė kartu su tarptautiniais ekspertais, dalyvavusiais LSS inicijuotoje tarptautinėje konferencijoje, kurioje buvo diskutuojama apie neįgalių žmonių integraciją į aukštąjį mokslą ir darbo rinką.

Pasak LSS socialinės integracijos koordinatorės Rūtos Ruolytės, įgyvendinus siūlomą veiksmų planą studijos Lietuvoje tapti šiuolaikiškesnėmis.

„Mūsų nuomone, aukštojo mokslo atvirumas įvairių poreikių žmonėms - jo kokybės, inovatyvumo, pažangos ženklas. Įgyvendinus siūlomą planą, Lietuvos aukštosios mokyklos atsivertų ne tik vietos, bet ir kitų šalių studentams su negalia. Kartu būtų sudaromos geresnės sąlygos siekti aukštojo išsilavinimo visiems to norintiems", - teigia R. Ruolytė.

LSS ir ekspertų parengtame plane įvardijamos rekomendacijos aukštojo mokslo politikos, studijų prieinamumo, studentų įtraukties į akademinį gyvenimą bei santykių su darbo rinka srityse. Rekomendacijos skirtos ne tik valstybės valdžios institucijoms, bet ir pačioms aukštosioms mokykloms, jose veikiančioms studentų savivaldoms.

Tarp konkrečių rekomendacijų įvardijama būtinybė aukštųjų mokyklų fizinę aplinką pritaikyti įvairią negalią turinčių žmonių poreikiams, kurti specialių paslaugų sistemas aukštosiose mokyklose, gerinti informacijos sklaidą apie studijų galimybes žmonėms su negalia.

„Tarptautinių ekspertų patirtis parodė, jog pritaikyti studijas žmonių su negalia poreikiams - realiai įgyvendinamas uždavinys. Tiesiog to turi aktyviai siekti ministerijos, aukštosios mokyklos, neįgaliųjų organizacijos. Mūsų šalyje pozityvus nusiteikimas keisti esamą situaciją jau subrendęs. Lieka imtis konkrečių praktinių darbų", - pastebi studentų atstovė.

Artimiausiu metu LLS šia rekomendacijas ketina įteikti Vyriausybei bei Švietimo ir mokslo ministerijai.

LSS iniciatyva praėjusią savaitę Kaune jau įvyko susitikimas su vietos aukštųjų mokyklų akademinių bendruomenių nariais. Susitikime nutarta lapkričio mėnesį surengti mokymus, kuriuose Kauno aukštųjų mokyklų atstovams bus pateikta detalesnė informacija apie studijų sąlygų gerinimo galimybes. Kartu šiuose mokymuose bus planuojami veiksmai, kurių imtis galėtų konkrečios aukštosios mokyklos, kad studijos jose taptų atviresnės įvairių poreikių žmonėms.


Šiame straipsnyje: neįgaliejistudijosmokslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių