Studentai įspėjami dėl neteisėtų akademinių skolų

Artėjant sesijai, Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) atkreipia dėmesį, kad dalykai, už kuriuos aukštosiose mokyklose neteikiami kreditai, neturi būti vertinami ir už juos negali būti skiriamos akademinės skolos.

Aukštojo mokslo įstatyme nustatyta, kad studijų kreditas - tai studijų masto matavimo vienetas, lygus keturiasdešimčiai sutartinių studento darbo auditorijose, laboratorijose valandų. Švietimo ir mokslo ministro patvirtintuose Pagrindinių, specialiųjų profesinių ir vientisųjų programų nuostatuose numatyta, jog studijuojamo dalyko apimtis negali būti mažesnė kaip du kreditai.

LSAS pasiekė informacija, kad kai kurios aukštosios mokyklos vykdo studijų programas, kuriose yra dalykų, vertinamų mažiau nei dviem kreditais, o už juos neatsiskaičius įrašomos akademinės skolos, tačiau tai yra neteisėta.

„Pastebime, kad aukštųjų mokyklų administracijos leidžia sau nesivadovauti jų veiklą reglamentuojančiu Aukštojo mokslo įstatymu. Labai gaila, kad tokie veiksmai tampa našta studentams, o apie panašius atvejus sužinoma ne akredituojant studijų programą, o gaunant informaciją iš studentų", - sakė LSAS prezidentė Indrė Vareikytė.

„Remiantis teisės aktais, kiekvienas studijų dalykas turi būti įvertintas ne mažiau kaip dviem kreditais, priešingu atveju studentui už jį negali būti skiriama akademinė skola", - aiškina LSAS socialinių ir akademinių klausimų koordinatorius Arūnas Mark.

Jo teigimu, aukštosios mokyklos bei studijų kokybės vertinimo centras yra informuoti apie šiuos pažeidimus, taip pat yra įspėtos studentų atstovybės, kad stebėtų tokius atvejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių