Skatins mokinių kūrybiškumą

Švietimo ir mokslo ministerija siūlo keisti bendrojo lavinimo programas vyresniųjų klasių moksleiviams – vienuoliktokams ir dvyliktokams.

Su pedagogais aptarus visus privalumus ir trūkumus, planuojama, kad pagal naujas programas mokiniai pradės mokytis jau nuo kitų metų rugsėjo, praneša LTV „Šiandien“.

Pedagogų bendruomenėje – sujudimas. S
varstoma, kaip patobulintas bendrojo lavinimo programas vienuoliktokams ir dvyliktokams pritaikyti pamokose. Programų rengėjų teigimu, susiaurinus mokymo turinį ir atsisakius kai kurių temų, mokinys bus skatinamas dirbti kūrybiškai.

„Bandome sumažinti žinių krūvį, ypač tai, ką reikia išmokti, įsiminti mechaniškai, bet taip pat norime, kad jie įgytų gebėjimų, kokių iki šiol neturėdavo – kad jie galėtų spręsti problemas, derinti kūrybinį, praktinį ir teorinį mąstymą“, – teigia Pranas Gudynas, Ugdymo plėtotės centro direktoriaus pavaduotojas.

Programas žadama papildyti naujomis aktualijomis, susietomis su šiuolaikinio mokslo pasiekimais. Numatoma daugiau laboratorinių ir tiriamųjų darbų, koreguoti kai kurių brandos egzaminų užduotis, pavyzdžiui, lietuvių kalbos egzamine atsisakyti interpretacijų.

„Bus literatūrinė tema, kurią mokinys įrodys remdamasis skaitytais kūriniais. Bus grįžta prie to, kad tai, kas dėstoma, iš to ir egzaminuojama“, – sako Vilniaus licėjaus lietuvių kalbos mokytoja, viena programos rengėjų Vilija Dailidienė.

Aukštaitijos ir Šiaulių regiono pedagogai Panevėžyje tarėsi, kaip tobulinti programas, kad mokiniui būtų įdomu mokytis.

„Mes visada sakome, kad programa yra per didelė. Tikrai taip, bet kada mūsų paklausia, ką mes galim išmesti, mums visada pasidaro gaila ir vieno, ir kito autoriaus. Pagrindinių autorių mes tikrai neišmesim – nei K. Donelaičio, nei Maironio mes neatsisakysime ir dar pridėsime šiuolaikinius autorius“, – pasakoja Dangira Nefienė, Anykščių Antano Baranausko vidurinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja.

„Rašysim darbą ar tyrimą atliksime, mokiniai turės išeiti prieš klasę, atsistoti, skaityti, pristatyti, o tam laiko mums nebūdavo, bėgdavom nuo vienos temos prie kitos“, – sako Romualdas Ivanauskas, Šiaulių Simono Daukanto gimnazijos istorijos mokytojas.

„Fizikos ir chemijos moksle su kai kuriais dalykais reikia tik supažinti ir parodyti mokiniams, kad mokslai susiję, ir tų pačių dalykų nereikalauti ir per fizikos, ir per chemijos egzaminą“, – tvirtina Šiaulių rajono Meškuičių gimnazijos chemijos mokytoja Genovaitė Liepinia.

Naujos programos bus aptariamos ir su Klaipėdos, Marijampolės pedagogais.

Planuojama, kad pagal jas mokiniai pradės mokytis jau nuo kitų metų rugsėjo, o egzaminus laikys 2013-aisiais.


Šiame straipsnyje: švietimasmokykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių