Priėmimo į aukštąsias mokyklas tvarka iš esmės nesikeis

Po to, kai Konstitucinis Teismas (KT) gruodį paskelbė, kad kai kurios Mokslo ir studijų įstatymo nuostatos prieštarauja Konstitucijai, priėmimo į aukštąsias mokyklas tvarka iš esmės nesikeis, tikina Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

Ministerijos teigimu, dėl priėmimo į valstybės finansuojamas studijų vietas KT siūlo dvi „redakcinio pobūdžio“ korekcijas: teisės aktuose nustatyti terminą, kada iš anksto turi būti paskelbtos priėmimo sąlygos, bei numatyti, kokiu būdu ŠMM ir aukštosios mokyklos derina priėmimo sąlygas.

„Šios korekcijos tiesiogiai nereiškia paties priėmimo į aukštąsias mokyklas pokyčių“, - tvirtinama pranešime.

Anot ŠMM, šiemet priėmimo į aukštąsias mokyklas principai išliks panašūs kaip ir pernai. Patvirtinti minimalūs reikalavimai pretenduojantiems į valstybės finansuojamas pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų vietas bei eilės studijų krepšeliui gauti tvarka.

Priėmimo sąlygos kasmet dviems metams į priekį derinamos su aukštosiomis mokyklomis. Šiemetiniai konkursiniai mokomieji dalykai buvo nustatyti 2010-aisiais. Jais remiantis, kiekvienais metais patikslinama studijų krepšelių skyrimo eilės tvarka, pagal kurią geriausiai besimokantys turi galimybę gauti valstybės finansavimą.

„Gruodžio pabaigoje paskelbtame Konstitucinio Teismo nutarime nėra esminių pastabų dėl priėmimo į valstybės finansuojamas studijų vietas valstybinėse aukštosiose mokyklose, nes studijų krepšelio eilės konkursiniai principai atitinka prieš dvejus metus aukštųjų mokyklų skelbiamas priėmimo sąlygas“, - teigiama ŠMM pranešime.

Anot ŠM ministro Gintaro Steponavičiaus, KT nepareiškė pastabų dėl studijų krepšelių skyrimo principų stojantiesiems į valstybines aukštąsias mokyklas, o dėl krepšelių skyrimo nevalstybinėms mokykloms reikės rasti sprendimą, neprieštaraujantį KT išaiškinimui.

Pasak ministerijos, KT nutarimas nenumato esminių pokyčių dėl priėmimo principų, minimalių kriterijų, konkursinių balų skaičiavimo bei pretendavimo į valstybės finansavimą tvarkos. Apie galimus smulkesnius pakeitimus abiturientus žadama informuoti vėliausiai kovą.  

Trečius metus iš eilės norintiems gauti valstybės finansavimą studijoms nustatoma kokybės kartelė – minimalus egzaminų slenkstis. Šiemet, kaip ir pernai, stojantys į universitetus galės pretenduoti į valstybės finansuojamas studijų vietas, jeigu bus išlaikę tris valstybinius brandos egzaminus, o į kolegijas – du valstybinius brandos egzaminus. Išimtis daroma menų studijoms – stojantiesiems į universitetines ir kolegines menų programas reikia išlaikyti du valstybinius brandos egzaminus ir stojamąjį egzaminą.

Baigusiesiems profesines mokyklas vieną valstybinį brandos egzaminą gali keisti baigiamasis kvalifikacijos egzaminas, išskyrus pasirinkusius menų studijas.

Minimalūs kriterijai stojant galioja 2012 metų abiturientams. Mokyklas baigusiems 2010 ir 2011 metais galioja atitinkamų metų stojimo reikalavimai. Brandos atestatus gavusiems 2009 metais ir anksčiau pakaks vidurinį išsilavinimą patvirtinančio dokumento, ta pati tvarka taikoma ir stojantiesiems, kurie 2012-aisiais bus atleisti nuo brandos egzaminų dėl ligos.

Stojančiųjų į aukštąsias mokyklas konkursinis balas apskaičiuojamas pagal pasirinktą studijų kryptį atitinkančių keturių dalykų įvertinimus: trijų dalykų brandos egzaminų pažymius ir ketvirtojo dalyko metinį pažymį. Skirtingų dalykų įvertinimai turės skirtingą svorį.

Bendrasis priėmimas į aukštąsias mokyklas, kaip ir pernai, vyks trimis etapais. Pagrindinis priėmimas sudarytas iš dviejų etapų – pirmojo ir antrojo. Po pagrindinio priėmimo, likus laisvų valstybės finansuojamų studijų vietų, organizuojamas papildomas priėmimo etapas. Stojantieji nebus automatiškai perkeliami iš vieno etapo į kitą – norėdami dalyvauti tolesniame bendrojo priėmimo etape paraišką jie turės kaskart atnaujinti.

Visos priėmimo procedūros, išskyrus stojamuosius egzaminus ir motyvacijos įvertinimą, ir informacijos teikimas vyks elektroninėje terpėje.

Preliminariai numatoma, kad 2012-aisiais, kaip ir pernai, valstybės finansuojamą vietą universitetuose ar kolegijose galės gauti ne mažiau negu pusė stojančiųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tautos priešas

Tautos priešas portretas
Pliuralizmas išsiurbs smegenis. Mokslas turi būti nemokamas. Negalima įtvirtinti V.Landsbergio konstitucijos, kuri traumuoja žmones. Koks baisus žmogus! Kad jis nusprogtų!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių