Prasideda Metų knygos rinkimai

Daugiau kaip mėnesį dvi ekspertų komisijos vertino literatūrinį metų derlių ir diskutavo, iš kokių knygų sudaryti akcijos „Metų knygos rinkimai 2008" penketukus.

Antradienį komisijos viešai paskelbė knygų vaikams, paaugliams ir suaugusiems skaitytojams trumpuosius sąrašus, iš kurių labiausiai patikusią knygą kiekvienoje kategorijoje galės išrinkti patys skaitytojai. Už patinkančią knygelę vaikai galės balsuoti piešdami jai iliustracijas, paaugliai ir suaugę balsuos internetu, elektroniniu paštu, o nuo sausio pradžios - ir trumpuoju telefono numeriu. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkę knygų autoriai tradiciškai bus apdovanoti Vilniaus knygų mugėje kitų metų vasario mėnesį.  

Į suaugusiems skirtų knygų penketuką, pasak šios ekspertų komisijos pirmininko vertėjo ir literatūros kritiko Laimanto Jonušio, pateko du romanai ir trys trumposios prozos knygos. Andriaus Jakučiūno romanas „Tėvynė" - vienišiaus monologas, per paradoksus, keistus išgyvenimus, intymiai perteiktą fizinę aplinką savitai bylojantis apie žmogaus egzistencijos slėpinį. Danutės Kalinauskaitės apsakymų rinkinys „Niekada nežinai" įtaigiai atskleidžia paprastų žmonių kasdienybės įvairovę ir spalvingumą, įspūdingais potėpiais piešia painias žmonių santykių peripetijas, santykį su praeitimi. Grigorijaus Kanovičiaus romanas „Šėtono apžavai", kaip ir ankstesnės šio autoriaus knygos, vaizduoja sudėtingą žydų tautos likimą Lietuvoje - tai stiprus tradicinis romanas, istorijos tragizmą parodantis per ryškiai individualizuotus keleto žmonių paveikslus. Kęstučio Navako esė knyga „Du lagaminai sniego" pasižymi elegantišku humoru, sklandžiu ir išradingu stiliumi, nepranokstama žodžio meistryste. Regimanto Tamošaičio, kaip ir Navako, esė labai artimos novelės žanrui. Knygoje „Vitaminų pardavėjas" vaizduojamos asmenybės dilemos subjektyvių įspūdžių, žiniasklaidos, reklamos, virtualios realybės aplinkoje, čia taip pat nestokojama sąmojo.

Knygų vaikams ir jaunimui komisijos pirmininkas vaikų ir jaunimo literatūros ekspertas Kęstutis Urba apgailestavo, kad reikia atrinkti tik penkias knygas, tačiau po ilgų diskusijų komisija į knygų vaikams sąrašą įtraukė penkias prozos knygas. Gintarės Adomaitytės knygoje „Karuselė" skaitytojas suras dvylika pasakų, parašytų stipriems, patiems stipriausiems - tiems, kurie nebijo sapnuoti ir svajoti. Dailininko ir rašytojo Kęstučio Kasparavičiaus knyga „Sodininkas Florencijus" pasakoja istoriją apie tai, kas atsitinka, kai idiliško miestelio turguje pasirodžiusi meška Karalienė užsigeidžia juodosios rožės, o sodininkas Florencijus užsispiria ją išauginti. Gerai vaikams pažįstamo rašytojo Vytauto V. Landsbergio knygutėje „Gediminas ir keturi seneliai" pasakojama stebuklinga istorija apie berniuką Gediminą, kuris vieną dieną sulaukė keturių netikėtų svečių ir nei iš šio, nei iš to pradėjo labai tingėti. Aštuoniolikmetės, pasirašinėjančios slapyvardžiu Urtė Uliūnė, knygoje „ Miegančios boružės" mažasis skaitytojas ras aštuonias trumpas pasakaitės. Kiekviena jų pasakoja apie labai svarbius ir amžinus dalykus vaiko akimis. JAV gyvenančios rašytojos Laimos Vincės knygoje „Vaiduoklė svetainėje"devynmetė amerikietė Hana savo namų svetainėje išvysta vaiduoklę ir su ja susibičiuliauja, bet kaip įrodyti artimiesiems, kad vaiduoklė tikrai yra?

Knygų vaikams ir jaunimui komisija šiemet vietoj penkių atrinko tik keturias knygas paaugliams. Į ketvertuką pateko pirmoji jaunos rašytojos Editos Milaševičiūtės knyga „Įsimylėjėlių stovykla", pasakojanti apie pašėlusios Ugnės nuotykius „nelegalioje" stovykloje šalia Čepkelių raisto. Gendručio Morkūno knyga „Grįžimo istorija" - tai nerimtu stiliumi parašyta labai rimta knyga apie mažo kaimelio blogybes, nepagrįstas suaugusiųjų baimes, nelogiškas jų sukurtas taisykles, kurias atitaisyti išdrįsta tik dvylikametė Vilija. Violetos Palčinskaitės pasaka „Stebuklinga Mocarto fleita", sukurta pagal vienos iš gražiausių V.A.Mocarto operų „Užburtoji fleita" libretą, kupina simbolių, metaforų, slaptų kodų, moko pažinti pasaulį. Rimtauto Rimšo knyga „Ne Karibų kruizas" per devynmečio pasakojimą supažindina su buriavimo pagrindais. Ši knyga apie tai, kaip iš paprasto miesto vaiko tampama jūrininku.

Akcija „Metų knygos rinkimai" vyksta jau ketvirti metai. Šiemet ją rengia LRT, Kultūros ministerija ir M.Mažvydo biblioteka.

Knygų vaikams penketukas:

  1. Adomaitytė, Gintarė. „Karuselė" (Gimtasis žodis)
  2. Kasparavičius, Kęstutis. „Sodininkas Florencijus" (Nieko rimto)
  3. Landsbergis, Vytautas V. „Gediminas ir keturi seneliai" (Dominicus Lituanus)
  4. Uliūnė, Urtė. „Miegančios boružės" (Nieko rimto)
  5. Vincė, Laima. „Vaiduoklė svetainėje" (Gimtasis žodis)

Knygų paaugliams ketvertukas:

  1. Milaševičiūtė, Edita. „Įsimylėjėlių stovykla" („Alma littera")
  2. Morkūnas, Gendrutis. „Grįžimo istorija" („Nieko rimto")
  3. Palčinskaitė, Violeta. „Stebuklinga Mocarto fleita" („Kronta")
  4. Rimšas, Rimtautas. „Ne Karibų kruizas" (Gimtasis žodis)

Knygų suaugusiems penketukas:

  1. Jakučiūnas, Andrius. „Tėvynė"(LRS leidykla)
  2. Kalinauskaitė, Danutė „Niekada nežinai" (Baltos lankos)
  3. Kanovičius, Grigorijus „Šėtono apžavai" (LRS leidykla)
  4. Navakas, Kęstutis „Du lagaminai sniego" (Tyto alba)
  5. Tamošaitis, Regimantas „Vitaminų pardavėjas" (LRS leidykla)

Šiame straipsnyje: knygosskaitytojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių