Po „poravimosi“ mokykloje gyvenimas apsunksta

 

Naujausi Džordžijos universiteto tyrimai skelbia, kad per greitai suaugę mergaitės ir berniukai – dabar jau studentai – neturi aiškių savo ateities nuostatų ar užsibrėžtų tikslų.

„Susiporavusių“ nepilnamečių sugebėjimas mokytis žymiai prastesnis, net 4 kartus jie labiau linkę mesti mokslus, vartoja dvigubai daugiau alkoholio, surūko tabako ir marihuanos nei jų buvę vieniši klasiokai. Tapę per daug savarankiški, per daug guvūs, ir užauga per greitai.

Šį tyrimą atliko universiteto Visuomenės sveikato koledžo (University of Georgia College of Public Health) profesorė ir Sveikatos skatinimo ir elgesenos aplinkoje departamento (Department of Health Promotion and Behavior) vadovė Pamela Orpinas.

7 metus trukusio tyrimo metu stebėti 624 mokiniai nuo 6 iki 12 klasės. Tyrimo pabaigoje patys mokiniai išsamiai nušvietė  pažinčių įpročius, alkoholio ir narkotikų vartojimą bei kitus įpročius. Tyrimus vaikikavo mokytojai, pateikdami buvusių auklėtinių pastangas, mokymosi pasiekimus. Tyrimo metu jie nuosekliai teigdavo duomenis apie mažiausios ir didžiausios rizikos mokinius.

Tyrimas atskleidė 4 skirtingus pjūvio modelius, skelbiama universiteto tinklalapyje.

Dalis besimokiusiųjų taip ir neprasitarė per tuos metus kada nors turėję vaikiną ar merginą, o jų mokytojai visada pabrėždavo jų pasiekimus.

Kiti mokiniai retai pasakojo apie draugystę pagrindinėje, bet vėlesnėse klasėse jau dažniau pasigirdavo apie rastą antrąją pusę.

38 proc. respondentų partnerį teigė turėję beveik visada. Visada pažinčių mokykloje turėjo 22 proc., ir visi jie – nuo pat 6 klasės. Tyrime pažymima, kad šios dvi grupės turi net du kartus didesnį polinkį į alkoholį ir narkotikus.

Taigi, "per greitas gyvenime" yra žymiai lėtesnis "akademikas". Jei mokykloje vaikas linksta greičiau "susiveikti" berniuką ar mergaitę, kažin ar tinkamai pasiners į trupmenų sprendimą ar gramatiką. Tuomet pamokų ruošimas tampa antraeiliu. Bendravimas, vakarėliai, susirašinėjimas juk užima marias laiko.

"Artima pažintis su klasės draugu kelia tokias pačias emocines apraiškas kaip ir artimi santykiai su bendradarbiu. Užsiskyrusios poros jaunuoliai būna ir toliau priversti vienas kitą matyti klasėje, mato savo "Eks" jau su kitu, nors to ir nenori. Tokia įvykių seka gali sukelti depresiją ir nukreipti dėmesį nuo studijų", - aiškino P.Orpinas.

Ar būtų normalu vienišiems viduriniokams domėtis ar būti suinteresuotais "poravimusi"? Ar tai taip pat gali būti probleminio elgesio dalis?

"Pažintys neturėtų būti laikomos vidurinės mokyklos koridorių ritualu.. "Per greitus" vaikus reikia sulėtinti", - įsitikinusi profesorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rolka

rolka portretas
Nereikia nieko letint nei greitint. Visad buvo visokiu zmoniu ir visad reikejo visokiu. Prioritetai visu skirtingi, ir nereikia is visu vaiku stengtis padaryt vunderkindus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių