Pirmakursiai raginami atidžiau pasirašinėti sutartis

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) įspėja pirmakursius, kad, prieš pasirašydami sutartis su aukštosiomis mokyklomis, jie atidžiai susipažintų su sutarčių turiniu.

LSAS žiniomis, kai kurios aukštosios mokyklos nėra parengusios studijų sutarčių pagal naujus Aukštojo mokslo įstatymo pakeitimus.

Pasak LSAS prezidentės Indrės Vareikytės, Švietimo ir mokslo ministerija nuo birželio 26 dienos, kuomet įsigaliojo Aukštojo mokslo įstatymo pataisos, turėjo parengti standartinės studijų sutarties formą, kuria remiantis aukštosios mokyklos turėtų paruošti savo sutartis, tačiau iki šiol tokios formos negavusios aukštosios mokyklos sutartis parengė pačios.

„Dar birželio pabaigoje kelis kartus sakėme ministerijos atstovams, kad tinkamos studijų sutartys dabartinėje nesusipratimų kupinoje situacijoje studentams yra vienintelis saugiklis. Deja, šiandien galime pasakyti, kad kai kuriose aukštųjų mokyklų sutartyse siūlomos nuostatos ne tik neapsaugo studento, bet ir prieštarauja aukštojo mokslo įstatymui", - sako Indrė Vareikytė.

LSAS teigimu, išanalizavus kelias aukštųjų mokyklų sutartis, paaiškėjo, kad kai kurios iš jų numato rinkti įmokas už studijas jau šį rudenį. Remiantis Aukštojo mokslo įstatymu, valstybinės vietos finansavimas priklauso nuo studentų studijų rezultatų. Pirmojo kurso studentai, neatitinkantys „gerai besimokančio" studento sąvokos, įmoką už rudens semestrą turėtų mokėti tik po pirmos sesijos, kai jau yra žinomi studento mokymosi rezultatai. Taigi, pirmakursių sutartyse neturi būti numatyta jokių įmokų iki rudens sesijos pabaigos, kol nėra aiškūs studento mokymosi rezultatai.

Be to, aukštosios mokyklos vengia paminėti tai, kad kol sutartis nėra įregistruota (tai aukštosios mokyklos įsipareigoja atlikti per 30 dienų) studentas turi teisę nemokėti studijų kainos. Į sutartis įtraukti tokią nuostatą aukštąsias mokyklas įpareigoja dar 2002 metais ministerijos parengta standartinė studijų sutarties forma, teigia LSAS.

Studentus, besirengiančius pasirašyti sutartis, LSAS ragina ne tik atidžiai įvertinti, ar siūlomose sutartyse nėra minėtų pažeidimų, bet ir atkreipti dėmesį į tai, ar sutarties formose yra apibrėžti kiti studento akademinį ir socialinį saugumą studijų metu užtikrinantys principai: sutartis turi būti sudaroma visam studijų laikotarpiui; studijų kainos dydis, įtvirtintas sutartyje, turi išlikti nepakitęs iki studijų pabaigos; sutartyje turėtų būti užsiminta, kad studijų programa, į kurią stoja studentas, yra įregistruota Studijų ir mokymo programų registre.

„Studentai dažnai pasirašo studijų sutartis ir daugiau jų nebemato, nes ne visos mokyklos išdalija studentams priklausančius studijų sutarties egzempliorius. Taip studentai negali teigti, jog studijų metu yra pažeidžiami tam tikri studijų sutarties punktai, nes nemato, kas toje sutartyje yra parašyta. Ši situacija leidžia kai kurioms aukštosioms mokykloms manipuliuoti studentais", - teigia I.Vareikytė.

Balandžio mėnesį LSAS atliko tyrimą, kuriame dalyvavo daugiau nei 14 tūkst. studentų. Juo buvo siekiama išsiaiškinti, kaip studentai vertina aukštųjų mokyklų sutarčių laikymąsi. 360 apklaustųjų teigė, kad mokyklos su jais pasirašytų sutarčių nesilaikė, o maždaug 4 tūkst. - kad sutarčių laikėsi tik iš dalies.

LSAS šiandien kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją, prašydama panaudoti visas įmanomas priemones, kad studentų interesai nebūtų pažeisti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių