Pedagogų profsąjunga ragina atsisakyti mokinio krepšelio

Pedagogų profsąjunga ragina atsisakyti dabartinio mokyklų finansavimo modelio pagal mokinio krepšelį, kai lėšų gaunama tiek, kiek mokosi mokinių.

Mokyklose mažėjant mokinių, šios sulaukia mažiau lėšų ir turi mažinti mokytojų algas, juos atleisti arba tiesiog užsidaryti. Tačiau Švietimo ir mokslo ministerija krepšelių atsisakyti nežada, praneša LTV „Šiandien“.

Prieš moksleiviams susirenkant į mokyklas savivaldybių atstovai veria Švietimo ir mokslo ministerijos duris. Dalijamasi, kaip šalies mokyklose prasidės naujieji mokslo metai.

Didžiausia ir kelerius metus gilėjanti problema, anot savivaldybių, –mokyklose mažėjantis vaikų skaičius. Dalis klasių ir mokyklų uždaromos arba jungiamos. Kitos, kuriose sumažėję mokinių, tampa didžiausiu savivaldybių rūpesčiu.

„Savivaldybė turi galvoti, kaip išlaikyti tą mokyklą. Reikia skirti papildomų mokinio krepšelio lėšų, kad būtų apmokėti mokytojų atlyginimai. Savaime suprantama, visos ūkinės išlaidos, aptarnaujančio personalo išlaidos išlieka tos pačios ir tada vieno vaiko išlaikymo kaina gana stipriai auga“, – sako Jurbarko savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Antanas Gvildys.

Mokinių skaičiaus mažėjimas skaudžiausias mažoms mokykloms, kurios, sulaukusios mažiau mokinių krepšelių, priverstos mažinti mokytojų algas.

„Gaunasi tokia lygi mokytojų nelygybė šalies mastu lyginant su miesto mokyklomis. Dirbam tą patį darbą, esam tos pačios kvalifikacijos – tiek mokytojai, tiek vadovai, bet nesant krepšelio lėšų, gauname mažesnius atlyginimus“, – skundėsi Šilalės rajono Žadeikių pagrindinės mokyklos direktorius Bronislovas Aleksandravičius.

Švietimo darbuotojų profsąjunga skaičiuoja, kad mokyklose mažėjant mokinių kasmet darbo netenka apie 3 tūkst. mokytojų.

Anot profsąjungų, problema sušvelnėtų, jei būtų pakeistas mokyklų finansavimas ir atsisakyta mokinių krepšelių, kurie reiškia, kad mokykla gauna tiek lėšų, kiek turi mokinių.

„Mokinio krepšelis nėra geras dalykas, nes užkerta kelią mokyklų laisvei. Pasaulyje jis yra keičiamas, pas mus jis labai užsitęsė, jis jau yra beveik 10 metų. Jį reikėtų atimti ir savivaldybėms duoti laisvę“, – tvirtina Švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininkas Aleksas Bružas.

Tačiau ministerija žada eiti priešingu keliu – finansavimas pagal mokinio krepšelius bus tik stiprinamas.

„Koreguojam taip, kad skirtingų tipų mokykloms lėšų užtektų ir nereikėtų perskirstymo tarp skirtingų mokyklų. Tai yra vienas iš žingsnių, kad finansavimas labiau priklausys nuo mokinių skaičiaus ir nereikės žvalgytis į steigėjo pusę prašant papildomo finansavimo“, – sakė švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Nuo sausio pagal krepšelius bus pradėti finansuoti ir darželiai, vėliau – ir neformalusis švietimas.


Šiame straipsnyje: mokykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių