Parlamentarai neišgirdo studentų

Nepaisydamas už langų šurmuliavusių studentų reikalavimų Seimas pritarė, kad aukštosios mokyklos pačios nuspręstų, koks turi būti studento pažymių vidurkis, kad jis nemokėtų už mokslą, rašo dienraštis „Vilniaus diena".

Aukštojo mokslo įstatymo pataisas vakar priėmę parlamentarai nustatė, jog gerai besimokančiais studentais laikomi tie asmenys, kurių semestro vidurkis yra „gerai". Tačiau įstatyme nenurodoma, koks balas atitinka vertinimą „gerai", todėl aukštosios mokyklos pačios spręs, kokio balų vidurkio užteks, kad nereikėtų mokėti už mokslą . Vakar nuo Vyriausybės rūmų iki šalia Seimo esančios Nepriklausomybės aikštės eiseną surengę studentai įsitikinę, kad nemokėti už mokslą turi tie, kurie mokosi be skolų ir laiku baigia aukštąją mokyklą.

Jaunuoliai mano, kad mokesčio už mokslą problemą galėtų įveikti sprendimas priimti studijuoti mažiau žmonių.
„Reikalaujame, kad būtų vykdoma reforma, nes dabar siūlomi tokie projektai, kuriuose jokių reformų nėra, siūloma tik įvesti mokestį, kuris bus nuo 2 tūkst. iki 40 tūkst. per metus", - žurnalistams vakar kalbėjo vienas iš judėjimo „Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą" atstovų Nerijus Stasiulis.

Jo tvirtinimu, reforma pirmiausia turi subalansuoti aukštojo mokslo sistemą. Pasak studento, pasaulyje apie 50 proc. besimokančios jaunuomenės studijuoja gerose profesinėse mokyklose, 30 proc. - kolegijose, o tik likusi dalis - universitetuose.
„Jie vykdo studijas mokslinių tyrimų pagrindu. Turėtų būti pertvarkyta, kad universitetų mokslo kokybė būtų griežtai kontroliuojama. Žingsniai turi būti suplanuoti, turi būti aišku, kaip tai bus daroma, o to visiškai nėra, apsiribojama tik mokesčiu", - piktinosi jis.
„Kirkilai, kada baigsi universitetą?", „Šimašius ne ekspertas", „Už geras kolegijas", „Ačiū už reformas. Mūsų ironija už valdžios tironiją" - skelbė judėjimo narių plakatai. Žygiuodami Seimo link studentai skandavo „gėda" ir reikalavo rimtų pertvarkų. Nepriklausomybės aikštėje studentai pūtė muilo burbulus, kurie simbolizavo tuščias politikų šnekas.

Po praėjusio mitingo, kurio metu žodį gavęs Sorbonos universiteto doktorantas Stanislovas Tomas ėmė laidyti užuominas apie „pacifistinį Seimo susprogdinimą", mitinguotojai keliskart pabrėžė, kad jų akcija - taiki. Tačiau S.Tomo išpuolio jie vėl neišvengė. Prie Seimo pasirodęs radikalus jaunuolis, kuris savo organizaciją vadina „Kirčiu", bandė agituoti studentus veržtis į parlamento rūmus. Jam šovė idėja prašyti leidimo statyti barikadas prie Seimo restorano, kad parlamentarai alktų negalėdami patekti į maitinimo įstaigą.

Neapsikentę triukšmadario mitingo organizatoriai paprašė policijos išvežti S.Tomą. Šis jaunuolis pareigūnų dėmesį buvo patraukęs ir per pirmąjį mitingą, kai bandė užsibarikaduoti Vilniaus universitete.
Vakar paaiškėjo, kad radikaliais būdais dėmesio siekiantis vaikinas yra partijos „Tvarka ir teisingumas" narys, ketinantis kandidatuoti į Seimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių