Nepilnamečiams leidžiama dirbti tik lengvus darbus

Pasibaigus mokslo metams, kyla vis daugiau klausimų dėl nepilnamečių darbo. Teisingumo ministerija informuoja, kad pagrindinis teisės aktas, reguliuojantis darbo teisinius santykius, yra Darbo kodeksas, kuris reglamentuoja asmenų iki aštuoniolikos metų darbą.

Vadovaujantis Darbo kodeksu, jaunesniems nei aštuoniolika metų asmenims negali būti skiriami darbai, kurie yra fiziškai ir psichologiškai per sunkūs, arba kuriuos dirbant naudojamos toksinės ar kitos sveikatai kenksmingos medžiagos. Pilnametystės neturintiems asmenims taip pat draudžiama skirti darbo, kuris susijęs su didesne nelaimingų atsitikimų ar susirgimų profesinėmis ligomis tikimybe.

Darbo kodeksas taip pat įtvirtina nuostatas, skirtas dirbančių nepilnamečių asmenų teisių apsaugai. Pavyzdžiui, kodeksas nustato, jog darbo sutartis su darbuotojais iki aštuoniolikos metų gali būti nutraukta tik ypatingais atvejais, jeigu darbuotojo palikimas darbe iš esmės pažeistų darbdavio interesus. Minėtas teisės aktas asmenims iki aštuoniolikos metų taip pat numato sutrumpintą darbo laiką.

Vaikams nuo keturiolikos iki šešiolikos metų leidžiama dirbti lengvus darbus, tai yra, ravėti daržus, skinti vaisius  ar daržoves, gatvių stenduose klijuoti reklamas, pardavinėti laikraščius, dirbti lengvus pagalbinius darbus įvairių smulkių prekių kioskuose, parduotuvėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių