Nepavyksta susitarti, kur turėtų veikti Lietuvos švietimo taryba

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) teigia, kad pertvarkoma Lietuvos švietimo taryba turėtų veikti prie Seimo.

Vyriausybės nutarimą parengusi ŠMM siūlo Ministrų kabinetui nepritarti, kad Lietuvos švietimo taryba būtų steigiama kaip naujas viešasis juridinis asmuo, nes pagal Švietimo įstatymą tai turėtų būti kolegiali patariamoji institucija.

Vyriausybės nutarimo projekte siūloma, kad Seimas pakeistų parengtus tarybos nuostatus ir juose įtvirtintų, jog tarybą techniškai aptarnauja ir patalpas jos veiklai suteikia Seimo kanceliarija.

„Tarybos, kaip ir kitų švietimo savivaldos institucijų sudarymas Švietimo įstatymo 62 straipsnyje numatytas ne kaip juridinio asmens, o kaip kolegialios patariamosios institucijos“, - teigiama Vyriausybės projekte.

Pagal Seime parengtus Lietuvos švietimo tarybos nuostatus, patalpas jai suteikia Vyriausybė, o techniškai aptarnauja ŠMM.

Lietuvos švietimo taryba kaip institucija neveikia jau beveik metus - buvusi taryba į paskutinį posėdį rinkosi 2011 vasarį, o naujoji kol kas nesudaryta. Lietuvos švietimo tarybos sudarymo tvarką pakeitė 2011 metų balandį priimtas Švietimo įstatymas. Jis numatė, kad Švietimo tarybą skirs Seimas, o ne Vyriausybė, kaip iki tol.

Taryba turėtų atlikti „ekspertinį vertinimą“ ir konsultuoti „strateginiais Lietuvos švietimo plėtros klausimais“.

Vasarį išsiskirsčiusiai tarybai vadovavusi Emilija Sakadolskienė yra sakiusi, kad Vyriausybei ši institucija neatrodė reikalinga.

„Prie šios Vyriausybės Švietimo taryba akivaizdžiai juto, kad jos paslaugos nėra labai reikalingos. Ministerijos vadovybė turi savus švietimo politikos priėmimo mechanizmus ir nesinaudojo taryboje sutelkta ekspertize. Tarybos funkcija yra teikti patarimus formuojant politiką. Tuo metu ministeriją daugiau domino pritarimas jos sprendimams“, - yra sakiusi E.Sakadolskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Perėjus prie darbo moksle ir universitetuose anglų kalba, studentams klausant nemokamai internete prieinamų geriausių pasaulio universitetų profesorių paskaitų ir naudojant Lietuvoje gyvenančius profesorius tik asmeninėms diskusijoms bei žinių įvertinimui, Lietuvos mokslas, universitetai ir, tuo pačiu, visa ekonomika galėtų deramai pasirodyti pasaulinėje konkurencijoje.

Visuomenė

Visuomenė portretas
Švietimo ministerija apsunkina mokslo procesą. Šiurpu klausyti ministro machinacijų, nors tai natūralu. Prie visko priprantama. Manoma, kad visos ministerijos dirba neteisėtai. Aukštasis veltėdiškas luomas Lietuvai nereikalingas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių