Nepaisant aistrų, A. Rubliovo mokyklos Klaipėdoje nebeliks

Keliolika metų kunkuliuojančios aistros dėl A.Rubliovo pagrindinės mokyklos likimo pirmadienį pasiekė apogėjų – politikai nusprendė, kad reikia pradėti žingsnius jos sunaikinimo link.

Reorganizacija – neišvengiama

Miesto tarybos narių pakeisti savo nuomonę neįtikino nei kalbos apie moksleivių dvasingumo ugdymą, nei užuojautos prašymas be darbo liksiančioms mokytojoms, kurios yra vienišos mamos.

Specialiai sudaryta darbo grupė rengė uostamiesčio mokyklų 2012-2015 metų bendrojo plano pakeitimus.

Valdininkai ir politikai analizavo, kurių mokyklų patalpos yra naudojamos neefektyviai, nes moksleivių yra per mažai, kur dėl tos pačios priežasties nuolat trūksta pinigų pedagogų algoms.

Blogiausia padėtis nustatyta A.Rubliovo pagrindinėje mokykloje, kurios moksleiviams pamokos vyksta dviejuose dideliuose pastatuose Debreceno ir Naikupės gatvėse.

Ugdymo ir kultūros departamento direktorė kreipėsi į miesto tarybos kolegiją, kad ši tartų savo žodį, kurį variantą dėl A.Rubliovo pagrindinės mokyklos reorganizavimo pasirinkti, nes toks procesas esą yra neišvengiamas.

Pasiūlė tris variantus

Vienas variantų – A.Rubliovo mokyklą prijungti prie „Santarvės“ pagrindinės mokyklos ir pastatus Debreceno bei Naikupės gatvėje perimti savivaldybės žinion ir naudoti kitoms švietimo reikmėms. „Patalpų prašo kelios organizacijos, privačios mokyklos, kurios nori plėstis, o mes neturime, ką pasiūlyti“, - teigė N.Laužikienė.

Antras variantas – A.Rubliovo mokyklą prijungti prie „Santarvės“ pagrindinės mokyklos, tačiau Naikupės g. palikti jos skyrių, kuriame mokytųsi pradinių klasių moksleiviai.

Trečias variantas – A.Rubliovo pagrindinės mokyklos nereorganizuoti, ši savivaldybei geranoriškai atiduoda 500 kv. m turimo patalpų ploto ir esą problemų nebelieka.

N.Laužikienės teigimu, šis pasiūlymui darbo grupė nepritarė, nes ploto sumažinimas egzistuojančių problemų neišspręstų.

Etikos komisijos neišsigando

Tačiau A.Rubliovo pagrindinės mokyklos bendruomenės atstovai laikėsi savo pozicijos, kad švietimo įstaigos nereikėtų reorganizuoti.

„Mes jau pernai spalį nustatėme mūsų mokyklos modelį – dorovės ugdymas. Be to, mokytojai geranoriškai susimažino atlyginimus, neima pinigų už kolegų pavadavimą, sutinkame atsisakyti dalies patalpų, gausime pinigų iš rėmėjų“, - tikino mokyklos bendruomenės atstovė Onutė Bolytė.

Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas į kalbas apie moksleivių dvasingumo ugdymą reagavo praktiškai: „Pavalgyti vakare vis tiek reikia, nors ir tris riešutus“.

Tokią poziciją palaikė ir miesto tarybos narė, kuri turi balso teisę ir kolegijoje, Ilma Šiaškienė.

Ji – A.Rubliovo pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja. Tačiau nepaisydama gresiančio viešųjų ir privačių interesų konflikto, ji švietimo įstaigą gyne ne kaip jos darbuotoja, o kaip politikė. „Bendruomenė geranoriškai jau įdėjo daug pastangų, kad mokyklos finansinė būklė būtų geresnė. Kalbate apie pastatus, sienas, o kuris nors iš jūsų galėsite pažiūrėti mokytojams į akis ir pasakyti, kad nuo rytojaus jie gali nebeiti į darbą“, - į kolegijos narius apeliavo I.Šiaškienė.

Toks jo pasisakymas užkliuvo politikui Audriui Vaišvilai, kuris iškart pasiteiravo, ar I.Šiaškienė nusišalins nuo balsavimo, nes dirba toje mokykloje.

„Ji – ne privati, o valdiška. Tačiau jei norite, galite svarstyti mane Etikos komisijoje“, - gresiančio viešųjų ir privačių interesų konflikto neišsigando politikė. Ji ir balsavo už tai, kad mokykla nebūtų reorganizuota.

Rengs taupymo planus

Tačiau dauguma miesto tarybos kolegijos narių pasisakė, kad A.Rubliovo mokykla būtų prijungta prie „Santarvės“ pagrindinės mokyklos, o Naikupės g. išliktų jos skyrius pradinių klasių moksleiviams.

Tokie pokyčiai, jei jiems pritars ir miesto taryba, turėtų įsigalioti nuo rugsėjo 1 dienos.

Darbo grupė problemiomėmis įvardijo ir „Saulėtekio“, Sendvario bei Vitės pagrindines mokyklas. Tačiau joms liepta parengti taupymo priemonių planus ir metus bus stebima, kaip keičiasi įstaigų finansinė būklė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

greitukai

greitukai portretas
kaip greit uzdarete mokykla, nors tarybos sprendimo dar nebuvo

dimka

dimka portretas
manau nieiseis uzdariti rubliovo mokyklos ,,,be sansu

AŠ portretas
"Tokie pokyčiai, jei jiems pritars ir miesto taryba, turėtų įsigalioti nuo rugsėjo 1 dienos."-TAI REIŠKIA,KAD GALI BŪTI IR KITAIP.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių