Nemokamas mokslas kainuotų 60 mln. litų

Švietimo ir mokslo ministro Algirdo Monkevičiaus pateiktos įstatymo pataisos, numatančios nemokamą mokslą visiems pažangiems studentams, pareikalautų papildomų 60 mln. litų per metus.

Šį valdančiųjų frakcijų atstovų remiamą siūlymą jau sukritikavo patys valdantieji. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas socialdemokratas Jonas Lionginas ministro pataisą pavadino nerealia.

Šią savaitę įregistruotose Aukštojo mokslo įstatymo pataisose siūloma gerai besimokančiais studentais laikyti visus pažangius jaunuolius - tai yra tuos, kurie sesijai pasibaigus neturi akademinių skolų. Jiems būtų garantuotas nemokamas mokslas.  

„Tai papildomai kainuotų tik 60 milijonų. Kuomet studijoms per metus yra skiriama per 500 milijonų litų, tai nėra daug", - sakė A.Monkevičius.

Šias pataisas taip pat pasirašė 37 valdančiųjų socialdemokratų, socialliberalų, valstiečių liaudininkų ir liberalcentristų atstovai, taip pat keli opozicinių Darbo bei „Tvarkos ir teisingumo" partijų nariai.

Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas valdančiųjų socialdemokratų atstovas Jonas Lionginas mano, jog tai yra priešrinkiminiai žaidimai.

„Šį siūlymą vertinu neigiamai. Norint, kad jis būtų įvykdytas, reikia pasakyti, kokių programų būtų atsisakyta, nes valstybės biudžetas privalo būti subalansuotas. Tokie pasiūlymai galėjo gimti ir prieš pusmetį, kai buvo aptarinėjama Aukštojo mokslo reforma. O dabar tai tiesiog populizmas", - ketvirtadienį kalbėjo J.Lionginas.

Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Jonas Okunis teigė, kad valdančiųjų pasiūlymas yra vertas dėmesio, bet jis neturėtų būti galutinis, nes ir vėl kyla naujų klausimų.

„Galimas ir toks variantas, bet tada iškyla klausimas, ką tokiu atveju reiškia pažymys ir ar mes nenutolsime nuo visuotinai priimtos gerai besimokančio studento sąvokos, juk ir penketais, ir dešimtukais besimokantys studentai nemokėtų už mokslą. Be to, tai nėra itin dideli pinigai ir reiktų nepamiršti tendencijos, jog žmonių, stojančių į aukštąsias mokyklas, sparčiai mažėja", - ministro pasiūlymą komentavo J.Okunis.

Prieš savaitę Seimas pritarė Prezidento veto ir jo siūlytoms pataisoms, jog gerai besimokančiais studentais būtų laikomi aštuonetais bei aukštesniais balais įvertinti jaunuoliai.

Tačiau šis sprendimas sulaukė nemažai kritikos iš pačių Seimo narių, Švietimo ir mokslo ministro A.Monkevičiaus, studentų atstovų ir Vilniaus universiteto Senato.

KD ir BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių