Nemokamai maitinami beveik 203 tūkst. mokinių

Nuo šių metų liepos 1 dienos įsigaliojus Socialinės paramos mokiniams įstatymui, kuris įteisino visų priešmokyklinukų ir pradinukų nemokamą maitinimą, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija raštu kreipėsi į savivaldybes siekdama išsiaiškinti, ar tinkamai organizuojamas nemokamas vaikų maitinimas.

Atsakymus jau pateikė visos 60 savivaldybių. Jų teigimu, visose 1842 Lietuvos mokyklose priešmokyklinukai, pradinukai ir mokiniai iš nepasiturinčių šeimų gauna nemokamą maitinimą. Iš viso yra maitinami beveik 203 tūkstančiai vaikų, iš kurių 152 tūkst. - priešmokyklinukai ir pradinukai, o likusieji 51 tūkst. - vaikai iš mažas pajamas gaunančių šeimų.

Nei viena iš atsakiusių savivaldybių nepranešė, kad negali užtikrinti tinkamo pradinukų ir priešmokyklinukų maitinimo.

Iki šiol nemokamas maitinimas mokyklose buvo skiriamas tik mokiniams iš mažas pajamas gaunančių šeimų. Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją pasiekdavo nemažai nusiskundimų, kad nemokamą maitinimą gaunantys vaikai mokyklose patiria patyčias, bendraudami su savo bendraamžiais jaučia diskomfortą, psichologinę įtampą ir dėl to neretai apskritai atsisako eiti į mokyklos valgyklą nemokamų pietų.

Siekiant mažinti socialinę atskirtį tarp atskirų mokinių grupių ir ugdyti vaikų sveikos mitybos įpročius, atsižvelgus į valstybės finansines galimybes, nemokamas maitinimas mokyklose pradėtas nuo jauniausių mokinių.

Mokiniams, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ar pradinio ugdymo programas, nemokami pietūs skiriami be atskiro kreipimosi (prašymo). Tačiau jei ši parama mokiniui nėra būtina, vienas iš mokinio tėvų, globėjų (rūpintojų) gali raštu informuoti mokyklos administraciją dėl šios paramos atsisakymo. Gavus tokią informaciją, ši parama nebus teikiama.


Šiame straipsnyje: matinimasmokykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių