Naujosios švietimo koncepcijos užmojai - fantazija?

Šią savaitę Švietimo ministro Gintaro Steponavičiaus patvirtinta Pedagogų kvalifikacijos tobulinimo koncepcija gali likti neįgyvendinta, nes užmojai prilygsta fantazijai, teigia Lietuvos švietimo profesinės sąjungos (LŠPS) pirmininko Audriaus Jurgelevičiaus.

Koncepcija, kurios pirminis variantas buvo viena iš mokytojų streiko praėjusį vasarį priežasčių, patvirtinta be profsąjungas itin neraminusios nuostatos periodiškai atestuoti visus pedagogus. Joje A.Jurgelevičius teigė matantis gerų idėjų, bet abejojo, ar bus iš ko jas realizuoti.

„Pačią koncepciją tik sąlyginai galima vadinti teisės aktu, tai daugiau strateginis dokumentas arba, kaip mes juokaujame, fantazija“, - BNS sakė A.Jurgelevičius.

„Pirmų metų kvalifikacijos kėlimas, ilgalaikės stažuotės, garbaus amžiaus mokytojų darbo organizavimas, kai jie ves mažiau pamokų, o daugiau konsultuos, kainuoja milžiniškus pinigus, tai žinant šiandieninę finansinę valstybės situaciją ir kiek papildomai gali valstybė skirti mokykloms - čia reikalingi šimtai milijonų papildomų lėšų, tai mes labai abejojame, ar šitos koncepcijos nuostatos bus įgyvendintos“, - teigė jis.

Profesinės sąjungos vadovas sakė teigiamai vertinantis tai, kad kvalifikacijos kėlimu pagal naują tvarką bus pripažįstama įvairesnė veikla nei iki šiol.

„Teigiama yra tai, kad pripažįstama įvairi veikla kaip kvalifikacijos kėlimas, mano atveju - ir dalyvavimas profesinė sąjungos veikloje, netgi pomėgis sportuoti“, - aiškino jis.

G.Steponavičius koncepciją, kuri išplėtė pedagogų profesinio tobulėjimo galimybes, patvirtino šią savaitę.

„Pirmą kartą pripažįstamas toks platus spektras įvairių profesinio tobulėjimo galimybių: nuo individualaus mokymosi, kursų iki stažuočių Lietuvos ar užsienio švietimo įstaigose ir akademinių studijų. Kaip kvalifikacijos tobulinimo forma įteisinamas, t.y. bus vertinamas ir skatinamas, realiai vykstantis kolegialus dalijimasis patirtimi (metodinės grupės, dalykinės asociacijos, atviros pamokos ir pan.), mokytojo mokslinė bei viešoji nedarbinė - kūrybinė, socialinė, visuomeninė - veikla“, - Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) pranešime cituotas ministras.

Pasak ministerijos, svarbiausias koncepcijos tikslas – suteikti reikšmingą postūmį pedagogo savarankiškumui bei iniciatyvai mokytis visą gyvenimą ir siekti geresnės ugdymo kokybės, aukštesnių mokinių rezultatų.

Koncepcijoje numatoma, kad pedagogas turės teisę periodiškai gauti iki vienų metų trukmės kvalifikacijos tobulinimo stažuotę, jos metu nepraras gaunamo atlyginimo. Pagal koncepciją, kvalifikacijos tobulinimui priskiriamos ir aukštesnės pakopos arba kitos krypties pedagoginės studijos aukštojoje mokykloje, pažymi ŠMM.

Mokytojo kvalifikacijos tobulinimas, kaip ir dabar, bus finansuojamas iš valstybės biudžeto (mokinio krepšelio) ir kitų šaltinių. Mokytojui bus suteikta galimybė kooperuoti kelerių metų lėšas, valstybės skiriamas jo kvalifikacijai tobulinti. Dabar kvalifikacijos tobulinimo lėšos turi būti panaudojamos per metus.

Pasak A.Jurgelevičiaus, nuostatų, dėl kurių mokytojai priešinosi streiku, koncepcijoje nebeliko.

„Esminis dalykas, dėl kurio mes su kolegomis žemaičiais skelbėme streiką, buvo tas, kad pedagogų kvalifikacija tiesiogiai sieta su mokytojų atestacija. Mes manome, kad mokytojo atestacija yra mokytojo praktinio darbo vertinimas visų pirma, o ne jo turimų įgūdžių, mokėjimų vertinimas. Mes labai bijojome, kad tiesiogiai susiejus šituos du dalykus bus grįžta prie labai senos ir jau sukritikuotos laiko ir specialistų idėjos - pakartotinės reguliarios visuomenės atestacijos. Apie tai patvirtintoje koncepcijoje nebekalbama“, - aiškino jis.

Iki rudens numatoma patvirtinti Pedagogų kvalifikacijos tobulinimo koncepcijos įgyvendinimo dokumentus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Nieko nesupratau. Kodėl mokytojų atestacija iš valstybės biudžeto? O kitų darbų , kitų specialybių darbuotojai turi atestuotis ir keltis kvalifikacijas iš savo pinigų. Kad ir vairuotojams, katik pakeitė reikalavimus ir kožnas iš savo kišenės moką ie nepigiai

Nijolė

Nijolė portretas
Gal kitų specialybių kvalifikacijos kėlimo kursai duoda kokios nors naudos, tai už tokius galima ir mokėti. Mokytojams skirti kursai - pinigų plovimas. Jie skirti tik "pirščiukui gauti". Kas už juos mokės?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių