Mokytojų dienos išvakarėse piketavo pedagogai

Artėjant Tarptautinei mokytojų dienai, antradienį prie Vyriausybės ir Prezidentūros Vilniuje pedagogai surengė nesankcionuotus piketus dėl mokytojų pensinio amžiaus ilginimo.

Negausus būrelis mokytojų, vilkinčių geltonomis liemenėmis, rankose laikė plakatus ''Krizės problemas spręsti silpniausių sąskaita - amoralu!!!'', ''Gerbiami LR valdžios moterys ir vyrai! Neverskite žmonių, visas savo žinias ir jėgas atidavusių jaunosios kartos ugdymui, dirbti iki grabo lentos!'', ''Mokytojas be jėgų - mokinys be žinių''.

''Dėl emocinio ir psichologinio krūvio turėtų būti daromos tam tikros išimtys ir pedagogų darbo trukmė mažinama. Įtampa, stresas, ligos lygu trumpas amžius, toks pedagogų šūkis, ką ir matome mokyklose'', - BNS sakė protesto akcijoje dalyvavusi Krikščioniškos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (KŠDPS) pirmininkė Aldona Kindurienė.

Lietuvos Švietimo sistemos darbuotojų profesinių sąjungų centro šalies vadovams perduotame rašte teigiama, kad negalima vėliau mokytojų išleisti į pensiją, nes jų darbas pripažintas padidintos emocinės įtampos darbu. Pagal statistiką, pedagogai dažniau už kitus suserga širdies ir kraujagyslių, galvos smegenų ir onkologinėmis ligomis, emociniais sutrikimais. Be to, vyresnio amžiaus pedagogus ypač kritiškai ima vertinti ugdytiniai bei jų tėvai (globėjai).

Pagrindinis piketuotojų reikalavimas - atnaujinti nebaigtas Vyriausybės ir profesinių sąjungų derybas.

''Siekiame atkreipti Vyriausybės dėmesį, nes socialinis dialogas tarp Vyriausybės ir mokytojų beveik nevyksta. Švietimo ir mokslų ministerija visai pamiršo mokytojus. Pernai sudarytos darbo grupės derybos dėl mokytojų darbo trukmės nutrūko'', - sakė A.Kindurienė.

Pedagogai taip pat reikalavo užsakyti ir atlikti nepriklausomus statistinius tyrimus apie pedagogų fizinę ir psichinę sveikatą, susijusius su padidintos emocinės įtampos darbu bei laikytis Vyriausybės programoje mokytojų atžvilgiu numatytų pažadų.
Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, pedagogams kaip ir daugumos kitų profesijų atstovams pensinis amžius palaipsniui bus ilginamas iki 65 metų.


Šiame straipsnyje: mokytojaišvietimasmokykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gražina

Gražina portretas
Tikrai taip. Po 2 mėnesių darbo mokykloje su paaugliais vienoje Vilniaus vidurinėje mokykloje susirgau onkologine liga. Todėl savu krauju pasirašau po šia peticija.

mokytoja

mokytoja portretas
Be mokytojo nebus nei premjero, nei prezidento, nei gydytojo, nei sportininko... Gerbkite savo mokytojus ir jų amžių. AČIŪ.

mociute

mociute portretas
ne vardan mokytoju, o vardan vaiku, anuos i pensija 55, blogiausiu atveju, BLOGIAUSIU_ 60-ties. Kaip susitvarkyt su paaugliu 60-metei ar 60-meciui?? Tai ne musu laikai, kai vaikai bijojo atsikalbineti pries mokytojus, tevus, kaimynus. Siuolaikinis jaunimas jau nieko negerbia( aisku ne visi) net ir s.aves Tevai nesusitvarko su savo atzalom, taoi kur jau cia vos ne pensininkams. Darzelyje vyresnio amziaus moterys jau ir darzelinuku nesuvaldo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių