Mokyklų rėmėjai – per prievartą

Gimnazija siekiančiai tapti Panevėžio V.Mikalausko menų mokyklai reikalingą gerą įvaizdį smukdo rinkliavomis nepatenkinti tėvai.

Susimokės už koridorių

Skundas apie įstaigoje renkamas solidžias sumas apmokėti vasarą atliktam koridoriaus remontui pasiekė ne vieną instituciją – Panevėžio savivaldybės Audito skyrių, „Sekundės“ redakciją.

Netrukus tėvų laišką turėtų gauti ir pati įstaigos steigėja – Švietimo ir mokslo ministerija. Aukščiausiai institucijai skundą persiuntė galių jį ištirti neturinti Savivaldybė.

Ketvirtos klasės tėvai teigia vos prieš savaitę išgirdę apstulbinusią žinią – patiems teks apmokėti 20 tūkst. litų atsiėjusį antro aukšto koridoriaus remontą. Skunde teigiama, kad tėvų susirinkime apskaičiuotas ir duoklės dydis – už šviesų koridorių kiekvienas ketvirtokas skolingas 98 litus. Į tėvų pinigines auklėtoja apeliavo primindama, kad menų mokykla be atlygio moko vaikus dailės ir muzikos – užklasinio ugdymo įstaigose tokia paslauga kas mėnesį jiems atsieitų ne vieną dešimtinę.

Skundo autorė pripažįsta, kad žinią apie šaltą dušą piniginėms tėvai sutiko tylėdami – viešai paprieštarauti neišdrįso nė vienas. Institucijoms laišką surašiusi moteris neslepia ir pati paremsianti mokyklą, nors bedarbių šeima sunkiai suduria galus. Mama tvirtina pasistengsianti dėl vaiko – nenorinti nemalonumų jam.

Bijo likti skurdžiais

Tik todėl, kad sūnaus neišskirtų iš turtingesnių klasės draugų, kone šimtą litų mokyklai sumokėjo ir pavardės viešinti nepanorusi kito ketvirtoko mama. Jai piniginė našta teko kiek mažesnė – 84 litai.

„Koridoriaus remonto kainą padalijo iš klasių skaičiaus. Vienų mokiniai mokėjo po 90 litų, kitų – daugiau ar mažiau, priklausomai nuo vaikų klasėse“, – rinkliavos skaičiavimo metodiką aiškino mama.

Duoklę mokyklai šeima sumokėjo skolintais pinigais – darbo dar nepraradęs vyras vienas išlaiko bedarbę žmoną ir du mažamečius vaikus.

„Socialinių išmokų negauname, nes šeimos pajamos vos keliais litais viršija nustatytą ribą. Mūsų šeimai ir dešimt litų – pinigai. Bet neįsivaizduoju, kad galėčiau mokyklai nesumokėti. Vaiką bendraklasiai ir taip pašiepia, kad iš kaimo. Nenorime, kad dar ir skurdžiumi pravardžiuotų“, – pasakojo mama.

Pinigais nesišvaistančius pradinukų tėvus stebina ir piktina, kad koridorių remontuoti mokykla užsimojo su jais nė nepasitarusi. Moteris abejoja, ar sunkmečiu toks remontas buvo būtinas – nors koridorius ir seniai dažytas, bet ant galvų tinkas dar nebyrėjo.

Maža to, dažnai šeimai nemenką sumą paprašė atnešti vos per savaitę.  „Pirmokų tėvams kažkodėl apie duoklę buvo pranešta dar rugsėjo 1-ąją, o aukštesniųjų klasių išgirdo tik praėjusią savaitę. Tarsi kelios dešimtys litų mėtytųsi ant kelio“, – pedagogų pozicija stebino mamą.

Statybininkams – papildomas uždarbis

V.Mikalausko menų mokyklos pedagogės įsižeidė išgirdusios apie rinkliava pasipiktinusių tėvų sukeltą triukšmą. Įstaigos direktorė Emilija Kriščiūnaitė pripažino, kad remontuoti koridorių buvo nuspręsta vasarą su tėvais nepasitarus, tačiau tikintis, kad finansiškai prisidės ir jie. Tokį skubotumą direktorė teisino susiklosčiusiomis aplinkybėmis: mokinių atostogos – tinkamiausias metas įstaigai pagražinti. Už mokyklos pažadėtąjį 20 tūkst. litų atlygį koridoriaus sienas ir lubas sutvarkė bendrovė „Iglus“. Su statybininkais mokykla rankomis sukirto, pasak E.Kriščiūnaitės, papildomai susitarusi. Direktorei pakako, kad ta pati bendrovė renovuoja mokyklą už Europos Sąjungos skirtą daugiau nei 3 mln. litų paramą.

Papildomą užsakymą gavusiai bendrovei mokykla raštu pasižadėjo už suremontuotą koridorių pinigus sumokėti iki spalio 1-osios. „Planuojame rėmėjų ieškoti. O pagrindiniai mūsų rėmėjai – tėvai“, – įsitikinusi direktorė.

Kiek tėvų atsiliepė į mokytojų prašymą per praėjusią savaitę finansiškai paremti pagražėjusią mokyklą, E.Kriščiūnaitės teigimu, buhalterija dar nespėjo suskaičiuoti. Jei, anot jos, tėvų suneštų pinigų neužteks statybininkams atsilyginti, direktorė tvirtina pasiruošusi belstis į miesto verslininkų duris ir netgi pati atverti savo piniginę.

„Mokyklos vidaus reikalas, iš ko atsiskaitysime“, – pareiškė E.Kriščiūnaitė. Direktorę stebino, kad triukšmą kilo dėl kelių dešimčių litų. Pasak jos, kitos Panevėžio mokyklos tėvų prašo paremti net 300 litų.

Kaltas sovietmetis

Pradinių klasių metodinės grupės pirmininkė Violeta Murauskienė tvirtino, kad mokykla rinkliavos nevykdanti – iš tėvų prašanti tik aukos.

„Mokykla yra paramos gavėja ir prašytoja. Mes tik prašome paaukoti, kas galėtų“, – tikino pradinių klasių metodinės grupės pirmininkė V.Murauskienė.

Mokytoją stebina, kad neišgalintys paaukoti tėvai triukšmą kelia, užuot kalbėjęsi su klasių auklėtojomis.

„Turbūt dar nuo sovietinių laikų išlikusi nuomonė, kad reikia kažko bijoti. Tai yra tėvų problema. Tegul ateina pas auklėtojas, kalbasi. Aš net neįsivaizduoju, kad kažkam galėčiau papasakoti, jog to ar ano vaiko tėvai neaukojo“, – aiškino V.Murauskienė.

Mokytoja neslėpė esanti įskaudinta piktos tėvų reakcijos, mat, anot jos, patys pedagogai iš savo kišenės pakloją ne vieną dešimtį litų auklėtiniams.

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius:

Visos rinkliavos valstybinėse mokyklose gali būti tik savanoriškos. Save gerbianti švietimo įstaigos vadovybė turėtų atitinkamai ir elgtis – reikia bendrauti su tėvais taip, kad jie nebūtų pastatyti prieš faktą. Pedagogams labai svarbu gebėti su tėvais kalbėtis taip, kad jie nejustų jokio spaudimo.

Deja, ministerija kartas nuo karto sulaukia skundų dėl valstybinėse švietimo įstaigose vykdomų rinkliavų.

V.Mikalausko menų mokykla gavo milijoninę Europos Sąjungos paramą renovacijai, be to, ir kitais metais dalį lėšų numatyta skirti iš valstybės biudžeto. Papildomu mokyklos lėšų šaltiniu gali būti tėvų pervedama 2 proc. pajamų mokesčio parama.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių