Moksleivių sveikatos tikrinti neskubama

Mokyklose daugėja ligotų vaikų, tačiau artėjant mokslo metams tėvai neskuba pasirūpinti jų sveikatos tikrinimu.

Baiminasi darbo krūvių

Sveikatos priežiūros centrų medikai kol kas nesulaukia didesnio jaunųjų pacientų antplūdžio. Spėjama, kad eilės prie gydytojų kabinetų nusidrieks prasidėjus rugsėjui, kai ugdymo įstaigoms privalu pateikti pažymėjimą apie vaiko sveikatą.

Tai stebina kai kuriuos medikus, nes įprastai tėvai patikrinti vaikų sveikatą suskubdavo dar mėnesį prieš mokslo metus.

„Gal tėvai žino, kad jų vaikai nelankys mokyklos dėl užsitęsusio jos remonto, todėl ir neskuba?" - šmaikštavo Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Viktoras Grigalauskas.

Tokiu metu šioje gydymo įstaigoje anksčiau būdavo pats jaunųjų pacientų antplūdis, tačiau šiemet ramu.

V.Grigalauskas spėjo, kad daugelis tėvų dar atostogauja ir rūpinosi, kad, dėl vienu metu gydytojus užplūsiančių pacientų, darbo krūviai gerokai šaugs.

Pasitikrino pavasarį

Klaipėdos sveikatos priežiūros centras didesnio pacientų antplūdžio dėl profilaktinių patikrinimų taip pat kol kas nepajuto.

Gydymo įstaigos vyriausioji gydytoja Loreta Jankauskienė tai aiškino tuo, kad glaudžiai bendradarbiaujant su mokyklų slaugytojomis, vaikai sveikatą tikrinasi ištisus metus, tad spūsčių prieš rugsėjo 1-ąją išvengiama.

Daugelis vaikų sveikatą spėja pasitikrinti dar pavasarį, nes pažymos galioja ištisus metus. O nespėjusieji medikus pradeda atakuoti likus savaitei iki rugsėjo 15 dienos.

Vaikų sveikata prastėja

Daugelis tėvų mano, kad sveikatos patikrinimas - viso labo tik formalumas. Sveikatos priežiūros centro vyresnioji vaikų ligų ir šeimos gydytoja Nijolė Mandeikienė kategoriškai nepritaria tokiai nuomonei. Ji tikino nesutinkanti pasirašyti pažymos nepamačiusi paciento. Gydytoja neslėpė sulaukianti tėvų, pageidaujančių tik jos parašo ir antspaudo.

„Pasirašydama prisiimu atsakomybę už vaiko sveikatą. Patikrinimas formalumu tampa tuo atveju, jei gydytojas pasirašo nepatikrinęs vaiko", - sakė medikė.

N.Mandeikienė sakė pastebėjusi, kad kasmet moksleivių sveikata prastėja. Retas kuris gali pasigirti normą atitinkančiu ūgiu ir svoriu, kaip ir puikiu regėjimu ar tiesiu stuburu. Jauniesiems pacientams taip pat nustatoma plokščiapėdystė, širdies ūžesiai. Tad mokyklose sveikų vaikų - vos vienas kitas.

Darželinukai sveikesni už mokyklinio amžiaus vaikus. Pasak medikės, pagrindinės sveikatos problemos pradeda ryškėti penktoje-septintoje klasėse.

Vyresnioji vaikų ligų ir šeimos gydytoja Nijolė Mandeikienė:

Vaiko sveikatą būtina tikrinti kasmet. Per mokslo metus vaikui gali pablogėti regėjimas arba pradėti krypti stuburas. Kuo anksčiau nustatoma liga, tuo geriau vaikui, nes galima užbėgti už akių progresuojančiai ligai.

Profilaktinių patikrinimų metu matuojamas ūgis, svoris, atliekamas kraujo tyrimas, parodantis, ar vaikas neserga mažakraujyste. Nustatoma, kurią grupę fizinio lavinimo pamokose turi lankyti mokinys. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių