Moksleiviams žada „krepšelius“, mokytojams – stažuotes

Lietuva – tai valstybė, kur turime įtakingiausią mažumą pasaulyje, teigia Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis.

Tokį Lenkijos ministro pareiškimą buvo galima išgirsti penktadienio vakarą Lenkijos televizijos TVN studijoje surengtuose Lenkijos parlamento rinkimų kampanijos debatuose, kur dar su trimis kitų partijų politikais R. Sikorskis diskutavo užsienio politikos tema.

Lietuvos lenkų moksleiviams ministras dar šį mėnesį pažadėjo 1 tūkst. zlotų (maždaug 800 litų) vertės „krepšelius“, o jų mokytojams – stažuotes Lenkijoje ir mokymo priemones – skreitinius kompiuterius, projektorius ir pagalbinę mokymo medžiagą.

Pažymėdamas nuveiktus darbus, ministras R. Sikorskis pranešė penktadienį priėmęs sprendimą, kaip bus įgyvendinamas Lenkijos premjero nutarimas dėl paramos Lietuvos lenkams.

„Dar šį mėnesį lenkų vaikai Lietuvos mokyklose iš Lenkijos gaus 1 tūkst. zlotų vertės „krepšelius“, o 25 mokytojai iš 25 Lietuvos lenkiškų mokyklų artimiausiomis savaitėmis stažuosis Lenkijoje,   gaus po skreitinį kompiuterį, projektorių ir pagalbinę mokymo medžiagą“, – tvirtino R. Sikorskis, pareikšdamas, kad Lenkija „rūpinsis, kad lenkai Lietuvoje galėtų išsaugoti savo tapatybę“.

„Lietuva – tai valstybė, kur turime įtakingiausią mažumą pasaulyje“, – pabrėžė R.Sikorskis susirūpinimą dėl tautiečių Lietuvoje reiškusiems pašnekovams, su pastaba, kad lenkų mažumos konsolidacija – tai Lietuvos politikos nuopelnas.

„Neįgyvendinote „krepšelio“ pažado Lenkijos vaikams, gerai, kad juos gaus bent Lietuva“, – ironizavo debatų dalyvis, Kairiųjų demokratų sąjungai atstovaujantis europarlamentaras Marekas Siviecas.  

Kitas europarlamentaras, buvęs užsienio reikalų viceministras Jaroslawo Kaczynskio vyriausybėje Pavelas Kovalis   klausė ministro, ar premjeras taip pat vyks į Berlyną ginti lenkų teisių Vokietijoje. R.Sikorskis atsakė, kad „Vokietijoje lenkai yra imigrantai, tad ten kita situacija“.

Keturioms Lenkijos parlamento partijoms atstovaujantys debatų dalyviai pareiškė vieningą nuomonę, kad Lietuvos lenkų tautinės mažumos klausimas būtų sprendžiamas Europos Sąjungos forume.

Lietuvos lenkai ir santykiai su Lietuva – viena labiausiai eksploatuojamų spalio 9 vyksiančių Lenkijos parlamento rinkimų kampanijos temų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių