Moksleiviai turi domėtis specialybės pasirinkimu dar pradinėse klasėse

Šalies universitetai vis labiau skatina jaunus žmones domėtis karjeros galimybėmis mūsų šalyje. Šiaulių universitetas šiemet taip pat organizuoja seminarus, kuriuose kalbama ir apie būsimos specialybės pasirinkimo svarbą.

„Karjeros akademija” – tai jau antrus metus Šiaulių universiteto Karjeros centro organizuojamas seminarų ciklas, vyksiantis rudens ir pavasario semestrais. Rudens semestre Šiaulių miesto moksleiviai turi galimybę pažinti save, sužinoti, kaip galima būti aktyviam ir kokia yra pozityvaus mąstymo svarba.

Karjeros centro vadovė L. Bivainienė, kalbėdama apie moksleivių karjeros suvokimą pabrėžė, kad išorinė pagalba, naudingi patarimai jaunam žmogui yra tikrai svarbūs, ypač renkantis savo gyvenimo kelią.

Tačiau Šiaulių universiteto studentų atstovybė atkreipia dėmesį ir į karjeros pasirinkimo suvokimo trūkumus, ypač tai, kad mūsų šalyje vis dar trūksta nuoseklios sistemos, kuri padėtų jauniems žmonėms susiprasti, kokios profesijos yra jiems tinkamiausios, kokioje srityje jie gali save geriausiai realizuoti.

„Manau, kad ko gero didžiausias dabartinės sistemos trūkumas yra tas, kad jaunimas pradedamas supažindinti su karjeros galimybėmis tik paskutiniaisiais mokymosi metais. Vis dėlto, moksleiviai turėtų būti skatinami domėtis būsimos specialybės pasirinkimu nuo pat pradinės mokyklos. Taip pat turi būti pastebimos stipriausios vaiko savybės ir gebėjimai, kurie padėtų mokytojui patarti dėl tolesnio gyvenimo kelio pasirinkimo“, – įsitikinusi studentų atstovybės vadovė.

ŠU studentų atstovės teigimu, būten dėl to, kad moksleiviai su karjeros galimybėmis supažindinami dažniausiai tik prieš baigiant mokyklą, neretai pasitaiko atvejų, jog jauni žmonės pasirenka ne tą specialybę, kuri jiems tinkamiausia.

„Tikrai pasitaiko studentų, kurie įstoję į universitetą supranta, kad pasirinkta specialybė jam visai neįdomi ir t.t.

Būna, kad ir po mėnesio ir po metų studentai palieka universitetą. Priklauso nuo studento, kaip jie greitai sugeba primti tvirtą sprendimą – sukti kitu keliu”,  – pasakojo studentų sąjungos vadovė.

Pasidomėjus, ką galima patarti tokiems studentams, G. Gendvilaitė sakė, kad patarimų galima rasti, tačiau pirmiausiai pats studentas turi žinoti, ko jis siekia. Vienas logiškiausių patarimų – tame pačiame universitete keisti studijų programą, tačiau tam yra atitinkami reikalavimai.

ŠU studentų atstovybei vadovaujančios merginos įsitikinimu, jaunus žmones klaidina ir stereotipai.

„Mūsų šalyje vyrauja tam tikri aukštojo mokslo stereotipai, todėl nemažai jaunų žmonių stodami pasiklauja prestižiniais vardais, tačiau dažnai būna ir taip, jog baigę net ir didžiuosius universitetus  žmonės neranda darbo. Kita problema – taip vadinamos prestižinės specialybės, nors visi žinome, jog darbo rinkoje nemažai jų yra nepaklausios. Todėl mano nuomone svarbu, ne kokią specialybę ir kur studijuoji, bet kaip studijuodamas sugebi tobulėti kaip asmenybė ir įsitraukti į įvairias kitas veiklas, įgauti naujų gebėjimų ir kompetencijų ir atrasti save“, – sakė ji.

Dar viena problema, nepridedanti pasitikėjimo galvojančiam apie specialybės pasirinkimą jaunimui, G. Gendvilaitės įsitikinimu yra nuolatiniai pokyčiai švietimo sistemoje.

„Nuolatiniai pokyčiai verčia jaustis nesaugiai ir neužtikrintai visuomenėje. Žinoma, dabar švietimo srityje svarbiausia tema yra studentų priėmimo sąlygų pakeitimas 2014 m. Moksleiviai yra būsimi studentai, jie galvoja apie specialybių pasirinkimą, planuoja, kuriuos egzaminus rinksis ir t.t., todėl paskutiniaisiais mokslo metais turėtų būti užtikrintas pastovumas. O valdininkams greitai priimti sprendimą, neįsiklausius į moksleivių nuomonę, yra neteisinga”, – įsitikinusi G. Gendvilaitė.


Šiame straipsnyje: mokslaskarjerašvietimo sistema

NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
absoliutus PLIURPALIZMAS. Pradinukai ir taip neoficialiai susipazista su profesijomis - tevu, seneliu, per pamokas... Kokia nesamone, debilizmas, shudo malimas straipsnyje (aiskinti apie busimos profesijos pasirinkima 10-meciui)

as

as portretas
Vaikai turi išgyventi vaikystę, nerašinėkit čia demagogijų
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių