Marse prasidėjo gyvybės paieškos

Įveikęs 680 milijonų kilometrų kelią Marse sėkmingai nusileido NASA zondas „Phoenix", rašo BBC. Jis jau siunčia nuotraukas iš kol kas nerėgėtos Marso šiaurės. Aparate įmontuotas robotas kasinėja Marso paviršių ir ieško gyvybės pėdsakų.

Didžiausias išbandymas „Phoenix" buvo greičio sumažinimas - beveik 21 tūkst. kilometrų per valandą greitį pavyko sumažinti, kai buvo išskleistas parašiutas, padėjęs zondui saugiai nusileisti ant Raudonosios planetos paviršiaus.

Mokslininkai tikisi, kad šiaurinėje planetos dalyje nusileidęs zondas padės pažinti sąlygas Marse ir ras gyvybės pėdsakų.

Po devynis mėnesius trukusios kelionės iš Žemės į Marsą „Phoenix" beveik tobulai nusileido planetos šiaurėje sekmadienį 23 val. 53 min. Grinvičo (pirmadienį 2 val. 53 min. Lietuvos) laiku.

„Pirmą kartą per 32 metus ir tik trečią kartą per visą misijos kontrolės centro istoriją komanda atliko sklandų nusileidimą Marse, - sakoma NASA vadovo Michaelo Griffino pareiškime. - Esu be galo laimingas, kad esu čia ir matau šį neįtikėtiną pasiekimą."

Zondas jau pradėjo siųsti nuotraukas iš Marso vietovių, kurios iki šiol buvo neištirtos.

Planuojama, kad „Phoenix" misija truks apie tris mėnesius.

 

„Scanpix" nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių