Lapkričio 14-ąją mokyklos minės Tolerancijos dieną

Lapkričio 14 dieną daugiau nei 200 Lietuvos mokyklų vyks Tarptautinei tolerancijos dienai skirta pilietinė akcija „Tolerancijos lapas".

Šios akcijos metu moksleiviai papuoš mokyklas savo rankomis pagamintais klevo lapais. Ant vienos jų pusės mokiniai surašys savo pastebėtus netolerancijos atvejus mokykloje, šeimoje, valstybėje. Kitoje klevo lapo pusėje patys mokiniai sugalvos ir parašys, kaip netolerancijos atvejų galima būtų išvengti. Po to moksleiviai kartu su mokytojais aptars pateiktas situacijas.

„Šiandieniniame pasaulyje nuolat kyla nepakantumo protrūkiai, rasiniai ir tautiniai konfliktai. Vienintelis kelias gyventi vieniems šalia kitų - išmokti pripažinti skirtumus. Deja, su nepakantumu, smurtu, žmogaus teisių pažeidinėjimais susiduriame visur: namuose, mokyklose, kitose viešose vietose. Todėl kalbėti apie toleranciją, skiepyti ją moksleiviams yra be galo svarbu", - sako akciją inicijavusios Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacijų režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti vadovas Ronaldas Račinskas.

Anot komisijos švietimo programų koordinatorės Ingridos Vilkienės, tokios akcijos padeda suvokti tolerancijos reikšmę.

„Dalis mokinių nežino žodžio „tolerancija" prasmės. Kartais jie pasielgia netolerantiškai, bet net nesusimąsto, jog tai netolerancija kito atžvilgiu. Tokių pavyzdžių galime rasti ne tik istorijoje, bet ir kasdieniniame gyvenime", - sako ji.

Pasak I.Vilkienės, mokinių pastebėtus netolerancijos pavyzdžius aktualu sužinoti tiek vaikų artimiesiems, tiek mokyklos bendruomenei.


Šiame straipsnyje: tolerancijamokykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių