Konservatoriai nepritars skubotam universitetų jungimui

Didžiausios valdančiosios partijos vienas vadovų teigia, kad nebus pritarta „skubotam valstybinių universitetų jungimo projektui“.

Penktadienį Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma išplatino pareiškimą apie premjero Andriaus Kubiliaus sudarytosios ekspertų darbo grupės pasiūlymą per artimiausius 6-7 metus Vilniuje ir Kaune palikti tik po vieną didelį, jungtinį valstybinį universitetą.

J.Razma pareiškė, kad „akademinėje bendruomenėje kilus nerimui dėl siūlymų optimizuoti valstybinius Lietuvos universitetus, nėra pagrindo kelti paniką, kadangi premjero sudarytosios darbo grupės pristatyti siūlymai – dar ne galutiniai aktai, o tik viešos diskusijos pradžia“.

Anot politiko, Seimo TS-LKD frakcija, įvertinusi gautą Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto peticiją, kuria reiškiamas nepritarimas fakulteto prijungimui prie Vytauto Didžiojo universiteto jau iki 2012 metų pabaigos, „atsakingai pareiškia, kad nepritartų skubotam universitetų tinklo optimizavimui“.

„Esame įsitikinę, jog siūlymuose dėl Lietuvos universitetų tinklo optimizavimo esama teisingų įžvalgų ir idėjų, tačiau svarbu pasirinkti tinkamą šių idėjų įgyvendinimo būdą. Vykdant reformą būtina atsižvelgti į universitetų tradicijas bei jų specifiką, į būtinybę tolygiai vystyti Lietuvos regionų intelektinį pajėgumą bei kultūrą, taip pat įdėmiai išnagrinėti akademinės bendruomenės nuogąstavimus ir rimtai įvertinti pareikštą kritiką“, – teigė J.Razma.

Didžiausios ir įtakingiausios Seimo valdančiosios frakcijos seniūno įsitikinimu, universitetų tinklo reforma bus sėkminga tuo atveju, jei pasitikėdami vieni kitais ją drauge realizuos Seimas, Vyriausybė ir akademinė bendruomenė: „Būtina sudaryti sąlygas Lietuvos aukštosioms mokykloms giliau susipažinti su kitų panašaus dydžio Europos Sąjungos valstybių vykdytos reformos patirtimi ir aukštojo mokslo raidos tendencijomis, kad išmintingai susitartume dėl universitetų pertvarkos Lietuvoje“.

Prieš savaitę paskelbtose darbo grupės išvadose siūloma, kad iki 2015 metų prie Vilniaus universiteto būtų prijungtas Vilniaus pedagoginis ir Vilniaus Gedimino technikos universitetai, o Mykolo Romerio universitetas – privatizuotas. Dėl Vilniaus dailės akademijos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos likimo nebuvo galutinai apsispręsta. Pagal šiuos pasiūlymus Kaune į vieną universitetą iki 2017 metų turėtų būti sujungtas Vytauto Didžiojo, Aleksandro Stulginskio, Technologijos, Sveikatos mokslų universitetai, Vilniaus universiteto Kauno humanitarinis fakultetas, taip pat Kūno kultūros akademija.

Šiuo pasiūlymus turi palaiminti Vyriausybė ir Seimas, priimdamas atitinkamus universitetų pertvarkos įstatymus.


Šiame straipsnyje: švietimasstudijosuniversitetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

PK

PK portretas
Iš pradžių pasiūlo nesąmonę, o kai tai būna pagrįstai sukritikuota - jau neberemiam. Sakyčiau, tipiška konservatoriams, tačiau jiems labiau tipiška pasiūlyti nesąmonę ir atkakliai rėkti "mes žinom geriau nei jūs, nes mes valdžioje". Po truputį mokomąsi, bet vis dėlto - kiek dar turėsime laukti, kol bus pastoviai bent jau įsiklausoma į kritiką, nekalbant apie tai, kad pavyktų išvengti tokių nesąmoningų pasiūlymų apskritai?

o mes

o mes portretas
o mes paprasti dstytojai PALAIKOM. Tiek prikurta valdininkams šiltų vietų, kad dėstytojams nebeliko algoms pinigų.Tikimės iš konservatorių palaikymo, gaila, kad jie irgi su rektorių įnoriais taikstysis dar
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių