Klaipėdos vaikams – tremtinių dalia

Rugsėjį tūkstantis mažųjų klaipėdiečių į savo darželius grįžti negalės. Tačiau ir vietos svetimose grupėse užteks ne visiems.

Atostogos - per prievartą

Uostamiesčio darželiuose tik įsibėgėjusios statybos sukėlė ant kojų ir miesto valdžią. Ši suskubo spręsti, kur laikinai priglausti vaikus.

Priverstinės atostogos gresia ne tik ugdymo įstaigų pedagogams, bet ir mažamečių tėvams.

„Dar pavasarį perspėjome tėvus, kad galime nespėti pasirengti mokslo metams. Kai kurie kelias savaites išsivers ir be darželio, išeis atostogų, paliks atžalas auklėms. Tačiau kiti neišmano, ką daryti, nuolat skambina, ateina susirūpinę", - teigė lopšelio-darželio „Aitvarėlis" direktorė Aušra Jablonskienė.

Ji tik užvakar įsitikino, kad įstaigoje rugsėjo 1-osios šventės nebus. Liepos pradžioje turėję švytėti nauji langai įstaigą pasiekė tik vakar. Laukininkų gatvėje esantis ir 180 vaikų kasmet priimantis lopšelis vasarą auklėtinius išbarstė aplinkinėse įstaigose. Tačiau netoliese trys darželiai taip pat remontuojami, tad daugiau vaikų rugsėjį vargu ar galės priimti.

Vėluos bent mėnesį

Dėl gerokai vėluojančios pastatų renovacijos mokslo metų laiku negalės pradėti penkios ikimokyklinio ugdymo įstaigos.

„Tėvai sunerimę klausinėja, kaip bus, bet aš neturiu ką jiems atsakyti. Neįsivaizduoju, kur reikės padėti beveik du šimtus vaikų", - sielojosi mokyklos-darželio „Vyturėlis" direktorė Rima Rupšienė.

Tačiau sunkiausia padėtis šiaurinėje miesto dalyje. Naujais gyvenamaisiais kvartalais apaugusioje teritorijoje - vos trys darželiai. Iš pagrindų remontuojamas senas mokyklos-darželio „Varpelis" pastatas mažųjų nelauks greičiausiai visą rugsėjį. Priglausti vaikų arčiausiai esantys „Obelėlės" ir „Atžalyno" darželiai negalės.

„Visi jie pilni. Nežinome, kaip dirbsime", - prisipažino populiariausios įstaigos „Varpelis" direktoriaus pavaduotoja Daiva Narkovičienė.

Įstaigų vadovai tarsis su miesto valdžia, kur laikinai priglausti mažamečius artimiausiu metu.

Eilės vis tįsta

Aklavietėje atsidūrę ikimokyklinių įstaigų darbuotojai prisiminė metų metus besitęsiantį uostamiesčio valdžios neveiklumą. Šalia keturis dešimtmečius skaičiuojančių darželių šiaurinėje miesto dalyje neišdygo nė vienas naujas.

„Esant tokiam biudžetui jokios statybos neįmanomos", - tvirtino Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Tauralaukyje planuojama statyti mokykla iškils ne anksčiau kaip 2011 metais.

Norinčiųjų patekti į darželius eilės kasmet vis ilgėja. Į Mogiliovo gatvėje esantį darželį „Ąžuoliukas" savo eilės laukia 137 vaikai. Mokykla-darželis „Varpelis" turi 226 laukiančiuosius. 18 šiemet gimusių ir į eilę užregistruotų mažylių įstaigą pradės lankyti tik 2011 metais.

Kauno miesto savivaldybė kitąmet žada keisti vaikų priėmimo į darželius tvarką. Jie bus registruojami ne pačioje įstaigoje, o savivaldybėje. Taip tikimasi palengvinti tėvų dalią ir išvengti galimo kyšininkavimo. Tokią pat tvarką Vilniaus savivaldybė įveda nuo šio rugsėjo. Klaipėdos savivaldybės taryba tokį siūlymą atmetė dar prieš ketverius metus. Uostamiestyje vaikai į darželius registruojami ir tiesiogiai, ir padedant savivaldybės specialistams. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių