Kava ir arbata gali sumažinti rūkalių insulto tikimybę

Rūkaliai, reguliariai vartojantys kavą ir arbatą, gali sumažinti insulto tikimybę, teigia švedų mokslininkai.

„Kavos ir arbatos vartojimas gali sumažinti insulto riziką, kadangi šie gėrimai turi antioksidantinių savybių", - žurnale „Stroke" rašo dr. Susanna C. Larsson iš Stokholmo Karolio instituto.

Jos vadovaujama mokslininkų grupė tyrė kavos ir arbatos vartojimo ryšį su įvairių rūšių insulto tikimybe.

Tyrime dalyvavo 50-69 metų amžiaus 26,5 tūkst. suomių, kurie rūkė ir iki tyrimo pradžios nebuvo patyrę insulto. Tiriamieji buvo stebimi vidutiniškai 13,5 metų. Per tą laikotarpį apie 2700 stebimų asmenų patyrė smegenų infarktą (išeminį insultą), dar 663 asmenys - kitokios rūšies insultus.

Atsižvelgę į tiriamųjų amžių ir kitus insulto rizikos faktorius, tyrėjai nustatė, kad tie asmenys, kurie per dieną išgerdavo 8 ar daugiau puodelių kavos, turėjo 23 procentais mažesnę riziką patirti insultą negu tie, kurie išgeria mažiau nei du puodelius. Tie, kurie kasdien išgerdavo 2 ar daugiau puodelių arbatos, turėjo 21 procentu mažesnę riziką patirti insultą nei tie, kurie arbatos negeria.

Tyrimo autoriai daro išvadą, kad tokie rezultatai „parodo, jog didelis kavos ir arbatos suvartojimas gali sumažinti smegenų infarkto riziką, nepriklausomai nuo kitų žinomų širdies ir kraujagyslių rizikos faktorių".

Mokslininkai mano, kad kavos ir arbatos poveikį galima paaiškinti dėl juose esančių fenolių, kurie turi antioksidantinių savybių ir gali apsaugoti nuo aterosklerozės.

Švedų atliktas tyrimas taip pat nustatė, kad rūkančiųjų rizika patirti insultą gali sumažėti, jei vartojama maisto, kuriame yra magnio.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių