Geri studentai už studijas nemokės

Seimo nariai ketvirtadienį priėmė įstatymų pataisas, kuriomis nustatė, kad gerai besimokantiems valstybinių aukštųjų mokyklų studentams laiduojamas nemokamas mokslas.

Gerai besimokančiais studentais bus laikomi studentai, kurių studijų dalykų įvertinimų vidurkis per semestrą yra ne mažesnis kaip įvertinimas „gerai" pagal aukštosios mokyklos patvirtintus studijų rezultatų vertinimo kriterijus.

Tačiau įstatymas neįvardija, koks balas atitinka vertinimą „gerai", todėl aukštosios mokyklos pačios spręs, kam nereikės mokėti už mokslą.

Asmenys, sutinkantys mokėti valstybinės aukštosios mokyklos nustatytą studijų kainą, konkurso būdu galės būti priimami į visas studijų programas. Studijų vietų, į kurias priimami šie asmenys, skaičių nustatys valstybinė aukštoji mokykla, atsižvelgdama į galimybes užtikrinti studijų kokybę.

Priimtos pataisos išplečia ratą pretendentų, galinčių dalyvauti konkurse rektoriaus pareigoms užimti, tačiau konkurse į šias pareigas galės dalyvauti tik mokslininkas ar pripažintas menininkas, turintis pedagoginio ir administracinio darbo patirties. Iki šiol profesoriaus vardas rektoriui buvo privalomas.

Valstybinio universiteto rektorių ne ilgesnei kaip 5 metų kadencijai ir ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės viešo konkurso būdu statute nustatyta tvarka slaptu balsavimu rinks senatas.

 

Roko Medonio nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių