Geri studentai – be skolų ir su 8 balų pažymių vidurkiu (dar papildyta)

Šiandien Seimas, atsižvelgęs į Prezidento Valdo Adamkaus siūlymus, priėmė Aukštojo mokslo įstatymo pataisas, kuriomis nustatė, kad gerai besimokantiems valstybinių aukštųjų mokyklų studentams laiduojamas nemokamas mokslas. Gerai besimokančiais studentais laikomi tie studentai, kurie neturi akademinių skolų ir kurių studijų dalykų įvertinimų vidurkis per semestrą yra ne mažesnis kaip įvertinimas „aštuoni" dešimties balų vertinimo skalėje.

Už įstatymo pataisas balsavo 61, susilaikė - 16 parlamentarų.

Tačiau Aukštojo mokslo įstatymą parlamentarai vėl žada taisyti, nes baiminasi, kad ateityje sumažės troškimas stoti į paprastai griežčiau ir neretai žemesniais pažymiais vertinamas vertinamas fizinių, biomedicinos ir technologijų mokslų specialybes.

Prezidento pateikti siūlymai sulaukė nemažai kritikos: jais abejojo dauguma Seimo narių, švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius, neigiamą nuomonę yra išreiškę studentų atstovai bei Vilniaus universiteto Senatas.

„Muzikos akademijoje gerai besimokančių yra 80 proc., tačiau, pavyzdžiui, Vilniaus Gedimino technikos universitete - 9,1 proc. Kyla pavojus, kad gali sumažėti stojančiųjų skaičius į tiksliuosius mokslus, kadangi ten mokymosi vidurkis yra žymiai žemesnis", - abejones išsakė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros reikalų komiteto pirmininkas Virginijus Domarkas.

Vilniaus universiteto Senatas buvo išsakęs nuomonę, jog gerai besimokančiais studentais reikia laikyti tuos, kurie mokosi be akademinių įsiskolinimų. Studentai parlamentarams buvo atsiuntę laišką, kuriame agitavo nustatyti vienerių metų pereinamąjį laikotarpį, kurio metu būtų pereinama prie prezidento siūlomos tvarkos.

V.Domarkas taip pat atkreipė dėmesį, jog paprastai studentai už studijas moka „avansu", tai yra semestru į priekį. Dėl šios priežasties priėmus prezidento siūlymus išeitų, jog vieną semestrą aukštosios mokyklos prarastų apie 30 mln. litų - tai yra tiek, kiek gaunama per semestrą iš dalinai valstybės finansuojamose vietose studijuojančių jaunuolių, kurie per pusmetį moka 520 litų studijų įmoką.

Liberalsąjūdietis Gintaras Steponavičius kolegas agitavo pritarti šalies vadovo siūlymams, nes esą nepritarimas būtų kur kas žalingesnis.

Tuo metu Darbo partijos narys Vydas Gedvilas sakė, kad  „kosmetinėm pataisom reformų aukštajame moksle nepadarysi".

Tačiau nusprendę, jog reikia rinktis mažesnę blogybę, parlamentarai pritarė prezidento siūlymams ir už mokslą kitais metais nemokės aštuonetu bei didesniais balais vertinami studentai.

Birželio pradžioje parlamento priimtos Aukštojo mokslo įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo pataisos nustatė, kad gerai besimokančiais studentais laikomi asmenys, kurių semestro vidurkis yra „gerai". Tačiau tuomet įstatymas neįvardijo, koks balas atitinka tokį vertinimą, todėl aukštosios mokyklos gavo teisę pačios spręsti, kas yra geras studentas ir kuriems studentams nereikėtų mokėti už mokslą.

Prezidentas V.Adamkus praėjusią savaitę vetavo Aukštojo mokslo įstatymo pakeitimus ir pasiūlė nustatyti, kad gerai besimokančiu būtų laikomas studentas, turintis bent 8 balų vidurkį.

KD ir BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių