Europos sostinėje prasideda „Žalioji savaitė"

Šią savaitę, birželio 3-6 dienomis, Briuselyje prasideda jau aštuntą kartą rengiama „Žalioji savaitė". Šiųmečio renginio tema - atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimas ir švari aplinka.

„Žalioji savaitė" - tai didžiausias Europos Sąjungos (ES) renginys, skirtas ES aplinkosaugos politikai.

Šiemet Europos Komisija (EK) parengė Klimato kaitos paketą, kuris dabar svarstomas Europos Parlamente (EP). „Tai tik dalis bendromis pastangomis padarytos pažangos. Kad galėtume efektyviau kovoti su globalaus atšilimo pasekmėmis, būtina siekti kuo daugiau naudoti energijos iš atsinaujinančių šaltinių ir ieškoti būdų, kaip atsisakyti iškastinio kuro. Tai priemonės, mažinančios CO2, turinčio tiesioginį poveikį klimato kaitai, išmetimus į atmosferą", - sakė EP Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komiteto narys Šarūnas Birutis.

Šią savaitę politikai, įmonių ir pilietinės visuomenės atstovai galės diskutuoti, dalytis patirtimi aplinkosaugos srityje. Bus diskutuojama, pavyzdžiui, kaip kasdien naudojamus produktus padaryti ekologiškesnius.

„Naivu tikėtis, kad paskelbus kokį nors gražų šūkį žmonės pradėtų mažiau vartoti aplinką teršiančių produktų. Tačiau galima mokytis vartoti kitaip. Reikia diegti ekologišką gyvenimo būdą, kuris ypač propaguojamas Skandinavijos šalyse", - kalbėjo europarlamentaras Š. Birutis.

Žaliosios savaitės metu EK atstovai įteiks apdovanojimus Europos verslo įmonėms už įdiegtas aplinkosaugines inovacijas. Tarp pretendentų - įmonės iš Estijos, Austrijos, Prancūzijos, Vokietijos, Olandijos, Ispanijos ir Didžiosios Britanijos.

Vos prieš kelias savaites EK iniciatyva buvo įsteigtas naujas „Europos žaliosios sostinės" apdovanojimas, kuris bus kasmet skiriamas ekologiškumą propaguojančiam miestui. Paraiškas dalyvauti konkurse gali pateikti visi ES miestai, kuriuose gyvena daugiau nei 200 tūkst. gyventojų. Paraiškos bus vertinamos pagal aplinkosaugos kriterijus: vandens ir oro kokybę, transporto taršos lygį, atliekų surinkimą ir apdorojimą.

Paraiškas dalyvauti 2010 m. ir 2011 m. konkurse galima teikti iki šių metų spalio 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių