Egzamino darbų kodai nebuvo supainioti

Lietuvių gimtosios kalbos valstybinio brandos egzamino pirmosios ir antrosios dalies kandidatų darbų kodai nebuvo supainioti. Tokią išvadą pateikė švietimo ir mokslo ministro Algirdo Monkevičiaus įsakymu sudaryta komisija.

Lietuvių gimtosios kalbos valstybinį brandos egzaminą laikė apie 20,5 tūkst. kandidatų 182 centruose. Komisijos sprendimu atrankinei patikrai buvo atrinkta 1012 kandidatų darbų iš visų lietuvių gimtosios kalbos valstybinio brandos egzamino centrų, vidutiniškai po 5 proc. darbų iš kiekvieno centro, praneša Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

Siekiant užtikrinti atsitiktinį darbų atrinkimą, kandidatų sąrašai kiekviename egzamino centre buvo surūšiuoti pagal keturis paskutinius kandidatų asmens kodų skaitmenis ir iš kiekvieno centro paimtas nurodytas darbų skaičius.

Komisijai buvo pateiktas atrinktų darbų sąrašas, kandidatų darbai ir egzamino vykdymo protokolai ar jų kopijos. Į atrinktų darbų sąrašą nebuvo įtraukti kandidatų, pateikusių apeliacijas dėl lietuvių gimtosios kalbos valstybinio brandos egzamino rezultatų, darbai. Kandidatų apeliacijas nagrinės apeliacinė komisija, kuri rezultatus paskelbs ne vėliau kaip iki liepos 17 dienos.

Komisiją sudarė ŠMM, Nacionalinio egzaminų centro (NEC), Lietuvos mokinių parlamento, Švietimo informacinių technologijų centro ir Vilniaus apskrities viršininko administracijos atstovai.

Šios komisijos išvados turėtų išsklaidyti anksčiau abiturientų pareikštas abejones. NEC, ŠMM bei Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui išplatintame laiške praėjusią savaitę moksleiviai teigė, kad nepasitiki NEC darbu. Didžiausią nerimą, pasak moksleivių, kėlė įtarimai, kad galėjo būti supainioti lietuvių kalbos brandos egzaminų rezultatai.

„Lietuvių kalbos brandos egzaminų rezultatai turėtų atspindėti mokinių gebėjimus, mokymosi rezultatus, tačiau kaip paaiškinti situaciją, kai mokinio, kuris mokėsi prastais pažymiais, žinios netikėtai įvertinamos 97 procentais, o mokiniai, mokęsi vien aukščiausiais balais, aplenkia mažiau nei 50 proc. kandidatų?" - tąkart teigė Lietuvos moksleivių parlamento atstovas Mažvydas Šileika.         

NEC paskelbė, kad šiemet lietuvių gimtosios kalbos valstybinį brandos egzaminą išlaikė 87,2 proc. jį laikiusių moksleivių. Kad išlaikytų lietuvių gimtosios kalbos valstybinį brandos egzaminą, kandidatai turėjo surinkti 30 proc. galimų taškų (31 tašką).

kaunodiena.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių