Aukštosiose mokyklose bręsta naujas streikas

Spalio pradžioje įspėjamąją protesto akciją surengusios šalies aukštosios mokyklos ruošiasi ilgalaikiam streikui.

Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo (LAMPSS) vicepirmininkas Vaclovas Kubilius portalui sakė, kad nors sutarta streiką organizuoti, kol kas nėra nuspręsta, kada jis įvyks.

„Yra įvairių nuomonių. Vieni rektoriai siūlo streikuoti jau dabar, kiti norėtų palaukti ir streiką skelbti po Naujųjų metų", - sakė V.Kubilius.

Pasak jo, yra vilties, kad su naująja Vyriausybe bus galima lengviau susitarti, o dabartinė greičiausiai neįvykdys LAMPSS iškeltų reikalavimų.

Tarp LAMPSS reikalavimų - grąžinti universitetams 41 mln. litų, kurie buvo „nusavinti" didinant mokytojų algas. Be to, prašoma nuo sausio mėnesio padidinti mokslą ir studijas aptarnaujančio techninio personalo darbo užmokestį 20 proc. ir įtraukti šią darbuotojų grupę į ilgalaikę universitetų darbuotojų atlyginimų kėlimo 2009-2011 metais programą. Taip pat reikalaujama studijoms valstybės finansuojamose vietose skirti pilną finansavimą, o ne 46-48 proc. lėšų, kaip, anot V.Kubiliaus, yra dabar.

Reikalaudami Vyriausybės vykdyti duotus pažadus, į protesto akciją spalio 7-ąją rinkosi universitetų dėstytojai, darbuotojai ir studentai. Dviejų valandų įspėjamajame streike dalyvavo bene visos šalies aukštosios mokyklos. Kai kurių Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių aukštųjų mokyklų darbuotojai su plakatais išėjo į gatves, kitur streikas praėjo be mitingų, nors taip pat nevyko paskaitos.


Šiame straipsnyje: LAMPSSstreikasstudijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių