Aukštojo mokslo reforma prieštarauja Konstitucijai

Po Konstitucinio Teismo (KT) nutarimo, kad Mokslo ir studijų įstatymo nuostatos dėl universitetų valdymo ir dėl studijų finansavimo tvarkos prieštarauja Konstitucijai, Seimas turės skubiai patvirtinti laikiną naują aukštojo mokslo sistemos reguliavimą, sako įstatymą KT apskundęs socialdemokratas Vytenis Andriukaitis.

Kitas opozicijos atstovas „darbietis“ Vydas Gedvilas ragino švietimo ir mokslo ministrą Gintarą Steponavičių trauktis iš posto.

„Praktiškai iš to įstatymo nieko neliko“, - BNS sakė V.Andriukaitis.
Tuo metu vienas iš įstatymo rengėjų konservatorius Mantas Adomėnas teigia, kad daug svarbių dalykų lieka galioti - jie nekvestionuojami.

KT prieštaraujančiu Konstitucijai pripažino vieną esminių valstybinių aukštųjų mokyklų organizacinės ir valdymo struktūros pertvarkos elementų - aukštųjų mokyklų savivaldai būdingų valdymo funkcijų perdavimą tarybai, kurią sudarant akademinė bendruomenė neturi lemiamos įtakos.

Taip pat KT nutarė, kad tvarka, kai studentų mokymosi rezultatai vertinami ne po kiekvieno akademinio mokymosi laikotarpio - semestro, o kas dveji metai, irgi prieštarauja Konstitucijai.

Pagrindiniam šalies įstatymui prieštarauja ir rektorių atleidimo pagrindas, kai jie pareigas prarado, nes įsigaliojo nauja jų skyrimo tvarka.

„Seimas privalės skubiai patvirtinti laikiną reguliavimą, ką daryti, nes visi Konstitucijai prieštaraujantys įstatymo straipsniai nustoja galioti“, - sakė V.Andriukaitis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad KT kalba ir apie įstatymą rengusių bei pateikusių pareigūnų atsakomybę, nes jie iš anksto žinojo KT požiūrį į aukštojo mokslo autonomiją. Šiuo klausimu teismas yra pasisakęs anksčiau.

Reaguodamas į KT pirmininko Kęstučio Urbaičio pareiškimą Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys „darbietis“ Vydas Gedvilas pareiškė manąs, kad po „triuškinamo KT sprendimo, kuriuo konstatuota, kad pamatiniai aukštojo mokslo reformos principai prieštarauja šalies Konstitucijai, pagrindiniai šios reformos strategai ir gynėjai turi trauktis iš savo postų“.

„Manau, kad šioje situacijoje švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius turi trauktis iš savo posto, nes jis buvo pagrindinis aukštojo mokslo reformos ideologas ir sumanytojas. Toks jo žingsnis būtų logiškas ir garbingas“, - teigiama V.Gedvilo pareiškime.

Aukštųjų mokyklų pertvarką KT gynęs M.Adomėnas sakė, kad KT sukritikuotos įstatymo nuostatos turės būti taisomos pavasario sesijoje.

„Be poros mėnesių nieko nebus, reikia susėsti ir gerai viską apsvarstyti“, - BNS teigė jis.
Seimo nario teigimu, aukštųjų mokyklų statutai lieka galioti, pagal juos ir bus galima veikti.
M.Adomėnas apgailestavo, kad KT universitetų autonomiją supranta tik kaip valdymo autonomiją, o ne plačiau.

Jis pabrėžė, kad įstatyme liko daug svarbių dalykų, kurie davė paskatą reformai.
„Lieka studentų krepšeliai, niekas jų nekvestionuoja, lieka aukštųjų mokyklų iš biudžetinių įstaigų pervedimo į viešąsias įstaigas, niekas nekvestionuoja mokslo finansavimo pagal rezultatus“, - vardijo jis.

M.Adomėnas tvirtino, kad jam kyla abejonių dėl KT nešališkumo šioje byloje.
„Septyni iš devynių teisėjų yra darbo santykiais susiję su aukštosiomis mokyklomis“, - teigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kassss

kassss portretas
Kas papasakos apie savoka - "akademine gauja" ? Sis terminas juk jau seniai naudojamas.

rasa

rasa portretas
beveik visi konstitucinio teismo teisėjai - dirba dėstytojais. Tai susiję su jų darbovietėm. ANEKDOTAS.Kaip su stankūnaite. Pedofilijos byloj. dukra ieškovė o stankūnaitė - atsakovė, ANEKDOTAS

Kęstas

Kęstas portretas
Konstitucinio Teismo sprendimas rodo, kad nedidelė banda žmonių, vadovaujami Andriaus Kubiliaus ir Gintaro Steponavičiaus, pažeidė Konstituciją, bandydami įtvirtinti jų neteisėtą įtaką universitetuose. Dabar būtinas apsivalymas. Visa nusikaltėlių klika už Konstitucijos laužymą ir Lietuvos kultūros naikinimą turi gauti ilgus metus kalėjimo. Užtenka mums valdžios grobimo revoliucijomis. Laikas pradėti dirbti, vadovaujantis Konstitucija.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių