Artėjantis rugsėjis tuština pinigines

Mokyklinėmis prekėmis prekiaujančias parduotuves moksleiviai ir jų tėvai atakuoti pradėjo liepos pabaigoje. Išleidžiamų pinigų kiekį didina ne tik kylančios kainos, bet ir mokytojų reikalavimai.

Brangiausi - pradinukai

Brangiausiai paruošti mokyklai kainuoja pradinuką. Dar kelių papildomų šimtų litų reikės, jeigu jūsų vaikui tai bus pirmasis rugsėjis.

Pardavėjos pastebi, kad paruošti pirmoką mokyklai kainuoja daugiau ne tik dėl didesnio būtinų prekių sąrašo, bet ir tėvų požiūrio. Pirmieji mokslo metai svarbūs ir vaikui, ir tėvams, tad stengiamasi rinktis kokybiškesnes, vaikų mėgstamais herojais margintas prekes. Jos brangesnės nei įprastos.

Pabandėme suskaičiuoti, kiek kainuoja būsimo ketvirtoko paruošimas mokyklai.

Pačios būtiniausios mokyklinės prekės ketvirtokui pareikalavo 112 litų. Reikmenys pirkti ir specialiose parduotuvėse, ir prekybos centruose. Pastaruosiuose kainos išties mažesnės, tačiau ne visada tenkina kokybė.

Kai kurių smulkmenų būsimas ketvirtokas turėjo iš ankstesnių mokslo metų. Trūkstamas dar teks nupirkti. Todėl jos kartu su kuprine gali papildomai atsieiti dar apie pusantro šimto litų. Apie tris keturis šimtus atskirai teks sumokėti už drabužius mokyklai ir sportinę aprangą.

Rudenį - nauja banga

Pirkėjų antplūdį parduotuvės junta liepos pabaigoje - rugsėjo pradžioje. Pirmieji apsipirkti skuba pradinukų tėvai. Vyresniųjų klasių moksleiviai šiuos reikalus palieka paskutinėms atostogų dienoms arba rugsėjo pradžiai.

Nors infliacija šokdina kainas, mokyklinių prekių pardavėjai tikino, kad pirkėjų įpročiai nepasikeitė. Pastaruosius porą metų tėvai savo atžaloms perka kokybiškas prekes.

Kanceliarinių prekių parduotuvių atstovės tvirtino, kad ieškantys kokybiškų prekių renkasi jų parduotuves, o norintieji mokyklai pasiruošti kuo pigiau važiuoja į didžiuosius prekybos centrus.

Rugsėjo pabaigoje kanceliarinės prekių parduotuvės sulaukia antro pirkėjų srauto. Čia ateina mokslo metų pradžiai prisipirkę prekybos centruose. Sugedę kuprinių užtrauktukai, netelpantys reikmenys ar rašalą praleidžiantys sąsiuviniai nuvilia juos įsigijusius.

Mokytojai reikalauja kokybės

Pardavėjai pastebi, kad tėvų piniginės storį pakoreguoja ir mokytojų reikalavimai. Nemažai pirkėjų prašo būtent rusiško guašo, akvarelės ar plastilino. Perkami ir brangesni sąsiuviniai, kurie nepraleidžia rašalo, neteplioja, o lapai nepersišviečia. Ieškoma kuo geresnių pieštukų ir parkerių.

Atidesni mokytojų prašymams dažnai būna pradinukų tėvai. Vyresniųjų klasių moksleiviai priemonėmis apsirūpina patys, tad jie būna linkę taupyti, o likusius pinigus skirti kitoms išlaidoms.

Prekybos centrų tinklo „Maxima" Rinkodaros ir pardavimų departamento direktorius Saulius Jonaitis sakė, kad pirkėjų išleidžiama suma priklauso nuo prekių poreikio, kiekio ir pasirinkimo. Vieni tėvai kasmet perka bemaž viską, ko tik vaikui gali prireikti, kiti - prekes renkasi racionaliau ir perka tik tai, ko trūksta.

Prekybos tinklas atsižvelgia į skirtingas pajamas uždirbančių žmonių poreikius. Tačiau pastebima, jog pirkėjai šiemet dažniau perka kokybiškas vidutinės kainos prekes.

Šiais metais „Maximoje" daugiausiai perkami sąsiuviniai, rašikliai, popierius ir kitos kanceliarinės prekės.

Didžiausia šių metų prekybos centro naujiena, kuria susidomėjo pirkėjai, - gamtą tausojančių kanceliarinių prekių linija: kartonas, piešimo sąsiuviniai iš perdirbto popieriaus, tušinukai, trintukai, paprasti ir spalvoti pieštukai.

Nors ir nenoriai, prekybininkai pripažįsta, kad kai kurios mokyklinės priemonės brango apie dešimt procentų.

Kokybė svarbiau už kainą

Norint pataupyti ir to paties daikto nepirkti du kartus, prekybininkai siūlo atsivesti ir pradinuką, ypač pirmoką.

Dažnai tėvų išrinkti plunksnakočiai netinka vaikiškai rankai. Tad prieš perkant reikėtų paimti į rankas, išbandyti patogumą, kad mokinys išsirinktų tinkamą. Kairiarankiams siūlomi specialūs parkeriai ir kapsulės.

Nesuskubusiems įsigyti kuprinės, teks rinktis iš likučių. Kuprinės kaina svyruoja nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų litų.

Rinkdami kuprinę pradinukams, tėvai mažiau dėmesio kreipia į kainą. Labiau žiūri, kad ji būtų ortopedinė, paminkštinta nugara ir pakietintu dugnu, joje nesilankstytų sąsiuviniai, svoris atitiktų standartus.

Perkant kuprinę prekybininkai pirmiausia dėmesį patarė kreipti į dydį, kad į ją tilptų A4 formato dėklas. Priešingu atveju, kai kuriuos reikmenis teks nešiotis rankoje.

Kai kurių pradinukui reikalingų prekių sąrašas ir kainos:

ploni sąsiuviniai - nuo 22 iki 59 centų

12 spalvų pieštukai - nuo 4.99 iki 14.99 lito

12 spalvų guašas - nuo 6.99 iki 10.07 lito

flomasteriai - nuo 2.99 iki 8.99 lito

plunksnakočiai - nuo 3.49 iki 24.99 lito

kuprinės - nuo 14.90 iki 300 litų

pratybų sąsiuviniai - nuo 60 iki 150 litų



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių