Vyrų šlapimo nelaikymo gydymui – moderniausi sfinkteriai

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos nuo lapkričio pradžios vyrų šlapimo nelaikymo gydymui pirmosios Lietuvoje pradėjo naudoti modernius dirbtinius sfinkterius AMS 800 (AMS – amerikietiškos medicininės sistemos).

Šlapimo nelaikymas ženkliai pablogina gyvenimo kokybę, neigiamai veikia socialinį aktyvumą ir darbingumą, todėl šios komplikacijos negalima ignoruoti, būtina ją veiksmingai gydyti.

Dirbtinis sfinkteris, kurį 1973 metais sukūrė F. B. Scott, W. E. Bradley ir G. W. Timm daug kartų buvo tobulinamas. Šiandien dirbtinis sfinkteris AMS 800 medicinos pasaulyje yra laikomas auksiniu standartu gydant vyrų šlapimo nelaikymą po radikalios prostatektomijos, dubens srities radioterapijos.

Pastaraisiais metais, tobulėjant diagnostikai ir operavimo technikai, daugėja atvirų, laparoskopinių ir endourologinių prostatos operacijų. Tuo pačiu daugėja ir pooperacinio vyrų šlapimo nelaikymo atvejų.

Pasak Santariškių klinikų Urologijos centro docentės Aušros Černiauskienės, vyrų šlapimo nelaikymas gali būti gydomas konservatyviai. „Kai nepadeda kitos pagalbos priemonės, vyrų šlapimo nelaikymą gydome chirurginiais būdais implantuodami paprastus ir reguliuojamus pošlaplinius raiščius. Šios operacijos atliekamos nustačius lengvo ir vidutinio šlapimo nelaikymo laipsnį. Tačiau toks gydymas neefektyvus nustačius sunkaus laipsnio šlapimo nelaikymą, kuris pasitaiko po prostatos operacijų, spindulinio gydymo,“ – pasakoja A. Černiauskienė.

Gydant sunkaus laipsnio vyrų šlapimo nelaikymą, Europoje ir implantuojamas dirbtinis šlapimo pūslės sfinkteris.

Santariškių klinikų Urologijos centre daug metų operuojami vyrai dėl šlapimo nelaikymo. Implantuojami ir pošlapliniai raiščiai, ir dirbtiniai sfinkteriai. Tačiau medikai vis ieškojo tobulesnių chirurginių gydymo būdų tam, kad pagerintų savo pacientų, turinčių šlapimo nelaikymo problemų, gyvenimo kokybę. Todėl buvo nutarta ir Santariškių klinikose pradėti implantuoti dirbtinius sfinkterius AMS 800.

Lapkričio 4 d. dirbtiniai sfinkteriai AMS 800 buvo implantuoti trims Santariškių klinikų pacientams. Operaciją atliko gydytoja urologė doc. Aušra Černiauskienė, o jai asistavo urologojai dr. Albertas Čekauskas ir dr. Robertas Adomaitis.

A. Černiauskienė pabrėžė, jog AMS 800 sfinkteris pranašus savo elastiškumu, jis susideda iš trijų atskirų dalių. Esant reikalui, jas galima pakeisti. Naujasis sfinkteris gali būti implantuojamas po radikalios prostatektomijos, spindulinio gydymo, brachiterapijos dėl prostatos karcinomos, uretrotomijų, nesant efekto po pošlaplinių raiščių implantavimo, atsinaujinus šlapimo nelaikymui po kitų operacijų arba po cistektomijos. AMS 800 sfinkteris pranašesnis už kitus dar ir dėl gerų rezultatų po operacijos (73– 94 proc. atvejų). Tokia operacija yra mažai traumuojanti, techniškai nesudėtinga ir pagerina pacientų gyvenimo kokybę.

                  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Laba diena, Gal galite pasidalinti atsiliepimais kam buvo idetas dirbtinis sfinkteris 2016.11.04d. Aciu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių