„Vyrų liga“ vadinamas miokardo infarktas gresia ir moterims

Miokardo infarktas nusineša daugiau moterų gyvybių nei krūties vėžys – keturias iš dešimties.

Be to, moterys sunkiau atlaiko širdies smūgį nei vyrai, o išgyvenusios jį dažnai lieka suluošintos. Infarktas visada buvo vadinamas „vyrų liga“, todėl moterys ir dabar nesusimąsto, kad jos taip pat rizikuoja.

Moterų širdies smūgio riziką didina šie veiksniai:

– neteisinga mityba;

– alkoholis;

– rūkymas;

– stresas;

– judėjimo stoka;

– menopauzė;

– antsvoris;

– padidėjęs kraujo spaudimas.

Jei nesulaukęs 60 metų nuo infarkto mirė vienas iš tėvų, tokios pat lemties rizika vaikui išauga penkis kartus, sako LSMU profesorius Alvydas Unikauskas.

Norint efektyviau pasirūpinti savo sveikata ir išvengti širdies smūgio, pirmiausia reikia rūpintis mityba, pataria gydytojas A. Unikauskas. Iš mitybos raciono negalima pašalinti sveikųjų riebalų, ypač reikėtų vertinti augalinius riebalus. Cholesterolis būtinas ląstelių ir hormonų gamybai, be jo mes negalime išsiversti, sako gydytojas. Jei iš raciono pašalinami riebalai, jie greičiausiai bus pakeisti žalingais angliavandeniais.

Sveikatą galima sustiprinti ir apsaugoti atsisakant alkoholio. Alkoholio vartojimas gali sukelti širdies ritmo sutrikimus, o pažeidus širdies raumenį – net širdies nepakankamumą.

Įprasta manyti, kad daugiausiai streso patiria vadovai, darboholikai. Tačiau tyrimai rodo, kad daug didesnę širdies smūgio riziką turi žmonės, kurie dirba monotonišką darbą ar yra perfekcionistai. Stresas sukelia miego problemas, verčia išsiskirti tam tikrus hormonus, lemia aukštesnį kraujo spaudimą ir dažnesnį širdies darbą. Taigi, norint išvengti širdies smūgio, reikia išsiaiškinti ir pašalinti streso priežastis, rinktis atpalaiduojančią fizinę veiklą.

Daugiau patarimų, kaip išvengti širdies smūgio, – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.


Šiame straipsnyje: moterysligosmiokardo infarktas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių