Visagine patvirtinti šeši tymų atvejai, netyla susirūpinusiųjų skambučiai

  • Teksto dydis:

Visagine jau patvirtinti šeši tymų atvejai, du atmesti, penktadienį BNS informavo Nacionaliniame sveikatos centre.

Visagino merės Dalios Štraupaitės teigimu, ligos židinys buvo siuvimo įmonėje „Visatex“.

„Situacija prasidėjo gamykloje „Visatex“. Viena darbuotoja buvo išvykusi atostogų į Ukrainą. Kai ji grįžo į darbą, tada viskas ir prasidėjo. Iš pradžių tymai nebuvo diagnozuoti, ji gydyta nuo kitos ligos. Vėliau atlikus tyrimus, liga nustatyta. Bet susirgo šalia dirbusios šrilankietės“, – BNS sakė merė.

Jos teigimu, įtariama, kad Šri Lankos pilietės nebuvo skiepytos nuo tymų, dėl to ir užsikrėtė.

Merės duomenimis, „Visatex“ dirba 116 šrilankiečių.

„Miestas nepanikuoja, aišku, bijo, kad neužsikrėstų, netyla skambučiai. Bet situacija yra valdoma, dezinfekuota gamykla, išduodamos kaukės, patalpos vėdinamos“, – teigė D. Štraupaitė.

Šiuo metu iš viso negaluoja apie dešimt žmonių, dauguma jų – ligoninėse, tačiau du asmenys atsisakė vykti į gydymo įstaigas.

Tymai – oro lašeliniu būdu plintanti infekcija, ji prasideda karščiavimu, viršutinių kvėpavimo takų, akių junginės uždegimu. Vėliau atsiranda bėrimas: išberia veidą, vėliau – visą kūną. Gali kilti plaučių, pūlingas ausies uždegimas, sinusitas, laringitas, smegenų uždegimas (encefalitas), žarnyno uždegimas (enterokolitas). Tymų komplikacijos – plaučių uždegimas, ausų skausmas, traukuliai ir kt.

Tymų infekcijos šaltinis – sergantis žmogus. Iš užsikrėtusio asmens tymų virusas išsiskiria per kvėpavimo takus nuo pirmųjų ligos dienų (iš viso 4–7 dienas).

Efektyviausias būdas apsisaugoti nuo šios ligos – skiepai. Lietuvoje kombinuota tymų-epideminio parotito-raudonukės vakcina yra skiepijama pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

Pernai Lietuvoje užregistruoti du tymų atvejai, užpernai – 22.

2015 metais pasaulyje nuo tymų infekcijos mirė 134,2 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Lietuviai nesiskiepija ir neskiepija vaiku tegu gydosi patys.Uz gydyma apsimoka ,ouzkitu uzkrertima didele bauda.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių